Издания / премиери

Книжната продукция на сливенските автори за 2023 г. бе представена в Регионалната библиотека в града

В рамките на  първия за годината Петъчен литературен салон екипът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”(директор – д-р Росица Петрова-Василева) представи търсенията на авторите от Сливенския край в издадените през 2023 г. над четиридесет книги. Творческата инициатива бе водена от журналистката Нели Димитрова.  

По данни на организаторите, събитието се провежда вече повече от тридесет години с цел отбелязванe, като литературен факт, на издадените в предходната година книги, както и за акцентиране върху творческите постижения на представените автори; анализ на тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място - за провокиране интереса на читателитe към новите творчески завоевания. В съответствие с изградената традиция за творческо единение на авторите от Сливен и Ямбол,  белетристичните творби и изследванията бяха анализирани от литературния критик Димитър Бечев, директор на Регионална библиотека „Георги Ст. Раковски” в съседния град, а поетическите книги – от Тенко Тенев, поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол. „Другият прочит” на романа „Тътени” (първа част от трилогията на Цончо Родев, преиздаден  миналата година, т.е. повече от 40  г. от първото издание), бе  представен от специалния гост на вечерта Любомир Котев, писател.

В раздел „Поезия” присъстващите се докоснаха до инвенциите в 9 книги в жанра, между които новите творения на вече утвърдените поети Кети Бозукова, Катрин Федина и Бисер Бойчев, както и до стихосбирките на Добри Недев, Росен Славилов и Славчо Чанев.

Сред 12–те книги, включени в раздел „Проза,” са издаденият през 2023 г. дебютен роман на Зорница Пачинова „Вестоносец от бъдещето“, романите „Танго с непознат“ на Анна Малешкова и „Въжетата на Орион“ от Росица Добрева; автобиографичният роман в три части на основателя и дългогодишен председател на Съюза на учените в Сливен, доц. Цанко Узунов, както и сборниците с разкази „Животът е тълковен речник“ на Веселина Седларска и „Корени“ на Янко Янков. Литературен факт за 2023 г. е и преиздаденият роман „Тътени“, кн. 1 от трилогията на Цончо Родев. Бяха представени и есеистичната книга „За неизбежната случайност“ на Иван Ланджев, както и кн. 5 на сборника „Ичера: завинаги в сърцето“.

Три нови детски книги със стихове на сливенски автори са публикувани през миналата година и са включени в настоящия преглед: „6 приказки в рими“ и „Целувки от мама и нищо ти няма“ на Петя Александрова и „Сто приятели на двора чакат сутрин баба Дора“ от Анна Малешкова.

През 2023 г. е най-голям броят на излезлите от печат книги в раздел ”Отраслова литература”. Те включват монографични изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край; родови изследвания, биографии, сборници с доклади от научни форуми; литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, библиографски издания, каталози на изложби и албуми, между които: две книги от Дора Куршумова, свързани с проучване бита на традиционни занаяти и ястия от Сливен и региона; монографията „Сливенски музикални дейци“ на акад. Методий Григоров, излязла посмъртно; уникалното изследване на Ана Малешкова и Николай Куртев „Змейоветe: митология и реалност“. Тук съотнасяме и  сборника с научни статии, издание на РИМ–Сливен „Будителският XIX век на българите“, посветен на 200-години от рождението на Добри Чинтулов; изследването „Дарителството в Сливенския край“ и проучването „Летопис на с. Жельо войвода“ от Неделчо Митърков, както и  албума „История на ромската култура в Сливен“ (под съставителството на Стела Костова) и др.

В представянето са включени и няколко издания на  Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, реализирани в рамките на XXV юбилеен Национален фестивал на детската книга - Сливен, 2023: Сборник с доклади от „кръгла маса” с международно участие „Феноменът Национален фестивал на детската книга – уникално креативно пространство за деца и творци”; Сборник с наградени творби от Националния литературен конкурс „От другата страна на вълшебното огледало”; каталог „Невена Ангелова – изложба илюстрации“, както и Сборник с разкази „Искааам!: Истории на пораснали деца“ - на писателите, носители на Националната награда „Константин Константинов“ в категории „за цялостен принос“ и за „автор“ (2004 г. – 2022 г.), с илюстрации от носителите на наградата в категория „илюстратор”.

Автор:
Иванка Денева Източник: Регионална библиотека „С. Доброплодни” - Сливен
Публикация:
27.01.2024 г. 13:55
Етикети:
поезияпрозапредставянесливенски авторикниги
Сливен и Ямбол
книжна продукция 2023 г.
Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен
Посетено:
308
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38448-knizhnata-produktsiya-na-slivenskite-avtori-za-2023-g-be-predstavena-v-regionalnata-biblioteka-v-grada