Издания / премиери

Представяне на монографията „Красивите букви“ от Захарина Петрова-Проданова

25 януари 2024 г., 16.00 ч., Нов български университет

Представяне на монографията „Красивите букви“ от Захарина Петрова-Проданова

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ представят монографията „Красивите букви : Кратка история на шрифта и практическа калиграфия“ с автор гл. ас. д-р Захарина Петрова-Проданова на 25. януари 2024 г. от 16.00 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Събитието е с модератор гл. ас. д-р Владимир Маринов и дискутанти доц. д-р Димитър Димитров, и доц. д-р Илия Кожухаров.

„Красивите букви: Кратка история на шрифта и практическа калиграфия“ е книга, предназначена за тесен кръг читатели, сред които студенти и ученици по визуални изкуства, графични и шрифтови дизайнери и художници с интерес към изкуството на шрифта и калиграфията. Приложението ù може да бъде голямо и разнообразно – от творчески активности с висока художествена стойност, през създаване на съвременни дигитални шрифтове, – до личностно израстване и арт терапия. В нея теорията и практиката взаимно се допълват, като всеки от включените шрифтове започва с кратко въведение с исторически характер, описание на най-важните му особености и всички необходими детайли за практическо усвояване.

Образците са подредени хронологично и са обособени в три по-големи групи: Античност и Средновековие, Ренесанс и Барок, и Старобългарски шрифтове от периода IX–XVIII век. Общият им брой е 35, от които 12 на латиница и 23 – на кирилица. Всички кирилски адаптации на латинските шрифтове са съобразени с т.н. стандарт българска форма на кирилица.

В книгата е отделено специално място за личните спомени на някои съвременници на големия български изследовател на шрифтовото изкуство – проф. д-р Васил Йончев, което няма биографичен характер, а търси отговори на някои въпроси и допълва образа му в чисто човешки план.

Като приложение накрая е включена серия от авторски калиграфии върху текста за Сътворението на света според Битие 1:1-31 и няколко кръгови калиграфски композиции с избрани шрифтове.

***
Ще откриете книгата в Електронния каталог на изданията на НБУ.
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
23.01.2024 г. 11:38
Етикети:
гл. ас. д-р Владимир Мариновреклама и шоубизнес“департамент „КиноЦентър за книгатаНБУ
проф. д-р Васил Йончев
доц. д-р Димитър Димитров
доц. д-р Илия Кожухаров
гл. ас. д-р Захарина Петрова-Проданова
Посетено:
319
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38432-predstavyane-na-monografiyata-krasivite-bukvi-ot-zaharina-petrova-prodanova