Издания / премиери

Премиера на „Вече чух тишината” – трима португалски поети

26 януари 2024, 18.45 ч., Камерна зала на Младежки театър "Николай Бинев"

Премиера на „Вече чух тишината” – трима португалски поети

Премиера на „Вече чух тишината” – трима португалски поети Премиерата ще се състои на 26 януари, петък, от 18.45 в Камерна зала на Младежки театър "Николай Бинев". Книгата ще представят преводачите Мария Георгиева и Цочо Бояджиев. Ще чуем стихотворения в изпълнение на Лора Тенчева и Станислав Кертиков.

Тази книга е своеобразно продължение на антологията на съвременната португалска поезия "В тъжните дни не говорим за птици" на 16 автори от Португалия в превод на Мария Георгиева и Цочо Бояджиев. Настоящият том "Вече чух тишината" представя по-цялостно произведенията на трима от тях – Мария до Розарио Педрейра, Педро Мешиа и Мануел де Фрейташ, чието творчество беше посрещнато с особен интерес от българската публика. С това преводачите се надяват да положат началото на едно по-детайлно запознаване на читателя с достиженията на съвременната португалска поезия.

Мария до Розарио Педрейра (Лисабон, 1959) е португалска поетеса, издателка, авторка на юношеска литература и текстове на фадо. Печели множество литературни награди. Като издателка също жъне много успехи. Смятана е за най-голямата откривателка на литературни таланти през последните години в Португалия.

Педро Мешиа (Лисабон, 1972) живее в Лисабон, където сътрудничи като литературен критик на специализирани издания за култура. Участва интензивно в радио- и телевизионни предавания, посветени на съвременната португалска литература.

Мануел де Фрейташ (Вале де Сантарем, 1972) живее в Лисабон, където е известен като публицист, литературен критик и издател на списанието „Стъклени покриви“.

 

Повече книги от издателството можете да намерите на адрес:

http://www.dapoetry.net/nachalo.htm

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
16.01.2024 г. 12:13
Етикети:
Цочо БояджиевМария ГеоргиеваИздателство за поезия ДАПремиера на книга
Мануел де Фрейташ
Педро Мешиа
Мария до Розарио Педрейра
трима португалски поети
„Вече чух тишината”
Посетено:
392
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38395-premiera-na-veche-chuh-tishinata-trima-portugalski-poeti