Издания / премиери

Тук започваме: представяне на издателство „Кота 0”

Основатели на издателството са Иван Димитров, Светослав Тодоров, Стефан Иванов, Стефан Икога и Захари Захариев

Тук започваме: представяне на издателство „Кота 0”

◊ ПОКАНА

Издателство “Кота 0” дебютира на основната сцена на ТР “Сфумато” на 18 януари от 19 ч. Зад проекта стоят петима автори, които познавате от различните им движения между поезията, прозата и всички сиви зони между тях: Иван Димитров, Светослав Тодоров, Стефан Иванов, Стефан Икога, Захари Захариев.

Петимата ще прочетат някои от най-новите си текстове, ще разкажат повече за идеята, а който посети събитието, ще има възможността да разлисти и зин в лимитиран тираж – той ще подскаже част от това, което предстои. Модератор на срещата ще бъде Николай Колев.

“Кота нула” ще излезе на повърхността с техните нови книги, а първите издадени заглавия предстоят през следващите месеци: “Без мен” на Стефан Иванов и “Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар” на Иван Димитров.

-- -- --

“Издателство “Кота 0” е една мечта. Мечта за независимо литературно пространство за разговор и общуване между съмишленици. За писане, наситено със свобода и риск. За писането като езикова лаборатория и експеримент. За издания и събития, които се осъществяват без компромиси и не са обусловени от фикс идеята за продажби, а от желание за разширяване на полето на възможното. Мечта за пътешествие на книгите до срещите им с непознати читатели: в столицата, в страната, по света. За една нова стая в дома на литературата – уютна, гостоприемна и приканваща любопитните да пристъпят между редовете.

Тази мечта се появи още преди пандемията, а превръщането ѝ в реалност е резултат на десетки срещи, обсъждания, колебания и постоянна инвестиция от време в идеята, че ако авторите искат да разполагат със свобода, трябва сами да поемат отговорността за нея. И да си я създадат.

Беше дълго пътуване. Плавахме в неизвестността. Малко по малко се ориентирахме накъде да поемем и се научихме да се придвижваме заедно. Брегът вече се вижда, гледката е привлекателна и обещава приключения. Очаква ни дълъг път. И много, много работа.

Това е. Стигнахме до своето начало. Тук започваме.”

Иван Димитров
Светослав Тодоров
Стефан Иванов
Стефан Икога
Захари Захариев

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
09.01.2024 г. 20:33
Етикети:
Стефан ИкогаСтефан ИвановСветослав ТодоровИван Димитровпредставяне
Захари Захариев
“Кота нула”
“Издателство “Кота 0”
Посетено:
362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38364-tuk-zapochvame-predstavyane-na-izdatelstvo-kota-0