Издания / премиери

Силвия Аздреева представя своите пътешествия към върховете на 17 януари

Премиера на впечатляващото издание „Да покориш себе си“ – вдъхновяващата история на Силвия Аздреева, която изкачи Еверест, Лхотце и смъртоносния К2

◊ ПОКАНА

17 януари 2024, 19:00 ч., Sofia Live Club 

През юли 2023 г. Силвия Аздреева успя да накара България да се гордее, превръщайки се в първата българка, изкачила три осемхилядника; в първия българин, изкачил последователно Еверест и Лхотце; в първата българка на най-смъртоносния връх К2; и в първата българка на четвъртия по височина Лхотце.

Своята невероятна история за пътя на едно обикновено момиче до сбъдването на мечтата Силвия разказа в смайващата си автобиографична книга „Да покориш себе си“ в съавторство с журналиста Найден Тодоров.

Изданието спечели сърцата на хиляди читатели още с появата си в началото на декември, а в месеца на обещанията и новите начала този въздействащ разказ за възможностите на ума да постигне и невъзможното може да чуете и на живо по време на официалното представяне на книгата. 

Запазете вечерта на 17 януари и заповядайте в столичния Sofia Live Club (пл. „България“ 1), където малко след 19:00 ч. самите Силвия Аздреева и Найден Тодоров ще ни извисят на над 8000 метра надморска височина, откъдето всички представи за човешките възможности изглеждат по коренно различен начин.

Заедно те ще направят посетителите на събитието част от вълнуващото пътешествие до Покрива на света и обратно, без да спестяват истината и за опасностите и изпитанията пред духа и тялото, на които е подложен всеки, устремил се към върха, но и за откриването на сили, когато вече си дал всичко от себе си и следващата крачка е непосилна. Но все пак я правиш.

Входът е свободен, а повече информация може да откриете във FB събитието: https://www.facebook.com/events/609677857950626/

Написана с много душа и вдъхновение, „Да покориш себе си“ доказва, че с правилната мотивация, усилени тренировки и страст, която бушува в гърдите като буря, човешкият дух може да бъде непоклатим. И това важи както в планината, така и в живота на всеки човек, впуснал се в преследване на своята собствена мечта.

Браво, Силвия! Гордея се с теб! Ти постигна много. Но нали знаеш – винаги може повече! Спомняш ли си какво ти казах, когато изкачи Еверест? Да, ти стъпи на Покрива на света, но има още много да се учиш. Да, изкачи най-високия планински връх, но ти можеш повече! А каквото е валидно за планината, е валидно и за живота!“
                  – Из предговора на легендарния Нирмал Пурджа – Нимсдай

Из „Да покориш себе си“ от Силвия Аздреева

К2

Да видиш смъртта в лицето

Разминала се с поредната екстремна ситуация и изкачила се по стъклено ледената стена, видях, че хората вече бяха напреднали. На едно място пак имаше струпване. Теренът си беше окей. Вече можех да предположа какво има там, въпреки че времето ставаше все по-зле и нямаше добра видимост. Да, и там имаше труп.

По-гадно дори от смразяващата ситуация до Стъпалото на Хилари на Еверест, когато се изплъзнах и увисналото мъртво човешко тяло ме теглеше надолу към себе си.

Тялото беше успоредно на въжетата, лежеше с краката надолу. На една страна. С лице към нас. Кошмар! Клинът, на който трябваше да си сменим осигуровката, обаче беше забит точно до главата на горкия загинал човек. Чувала съм, че ползват някои мъртви тела за маркировка на маршрута.

Заради наклона парапетът беше много стегнат. Въжето нямаше аванс. Това означаваше, че за да си сменя осигуровката, трябваше едва ли не да легна и да се озова точно срещу главата на мъртвеца. Ужас на ужасите. Като видях какво прави Пасанг и какво трябва да направя аз след малко, изпаднах в паника. Започнах да рева. Вик на водача ме извади от това състояние. Трябваше да го направя. Наведох се. Опитвах да държа погледа си настрани, но ужасът е на сантиметри от теб. Не може да стискаш очите си затворени. Искаш – не искаш, поглеждаш, за да не объркаш нещо. Гледах лицето на смъртта от сантиметри.

То приличаше на стар вестник – пожълтяващо бяло, изсъхнало. Бяха издърпали шапката му надолу поне да не се виждат очите му. Тази гледка вече не знам как щях да я преживея.

Аз рева с глас, шерпът ми се опитва да ме предизвика да помръдна. Колкото и да ставаш машина, сърцето ти все още живее в нея и я управлява. Беше ми жал за горкия човек. Колко сълзи съм проляла в нормалния си живот за починали кучета и котки, а сега гледах от сантиметри мумифицираното лице на загинал човек. Каквото и да си видял, колкото и пъти да си го видял, не ставаш безчувствен. Поне аз. Жал и болка разкъсваха сърцето ми, рев раздираше гърдите ми.

Пасанг се върна и ми помогна да изляза от тази критична ситуация на пълен блокаж. Да се наложи той да ми помогне да си прехвърля осигуровката през трупа, това описва състоянието ми на тотален ступор.

Първата българка на К2

Следващият път, в който ревах, беше на върха. Вече от щастие.

Човекът с лилавия костюм ни забави адски много. Повечето хора вече се връщаха. По пътя срещнах норвежката Кристин Харила – жената, изкачила всички 14-хилядника за 92 дни, подобрявайки извънземния рекорд на Нирмал Пурджа. Какво постижение! И то от жена! Аз бях под върха, тя слизаше, току-що изкачила К2 – последния връх от скоростното ѝ изкачване на Хималайската корона. Поздравих я. 14-те осемхилядника за 3 месеца. Уникална жена.

„Браво, Силвия. Давай, не остана!“ Не знаех кой е човекът, който ми го казва. Когато ти говорят през маска, не разбираш кой е срещу теб. Той я свали. Беше Габриел, с когото качихме заедно Еверест. Височинен фотограф, снимаше Кристин Харила. Едва успях да отговоря: „Поздравления, Габриел. Колко има до върха?“ По думите му – един час. Преспи сняг и облаци. Непрестанен снеговалеж. Небето и земята, по която стъпвах, се сливаха. Все пак се загатваха очертания на хълмчета. В един момент въжетата свършиха. Близо до върха. Поредният абсурд. Ходех в страх и по инерция.

В нищото се появи силует. Приближих. Беше Мингма Дейвид. Какво правеше още тук? Отдавна беше изкачил К2 за рекордния шести път, но стоеше с камерата, останал да снима нас: „Поздравления, Силвия! Ти изкачи К2“.

„Ама къде е този връх“, попитах, недоумяваща. „Ето го отпред“, отвърна Мингма Дейвид.

Видях знаменцата. Помолих котките да ме преведат по страничния наклон към тях. До върха нямаше въжета.

27 юли 2023 г., 12:53 часа пакистанско време. Изкачих К2.

Прегърнахме се с Пасанг и заплаках.

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
09.01.2024 г. 14:47
Посетено:
270
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38359-silviya-azdreeva-predstavya-svoite-pateshestviya-kam-varhovete-na-17-yanuari