Издания / премиери

Представяне на четири издания, посветени на Мевляна Джеляледдин Руми

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, 22 декември 2023 г., 18.00 ч.

Представяне на четири издания, посветени на Мевляна Джеляледдин Руми

◊ ПОКАНА

На 22 декември 2023 г. от 18.00 ч. в Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ (ул. „Г.С. Раковски“ 191Б) ще бъдат представени четири издания, посветени на Мевляна Джеляледдин Руми - книгите „Стани огледало“, „Рубаи“, „Мевляна Джеляледдин Руми“ и „Руми – Мост към душата“, посветени на Мевляна Джеляледдин Руми.

Събитието е с участието на Малина Кулова, Мариела Миленкова и Радослав Гърманлиев.

„Стани огледало“. Прекрасна книга, изработена с много любов. Включва в себе си подбрани поеми и истории за живота на великия поет-мистик Мевляна Джелаледдин Руми. Едно нектарно вдъхновение, с което можем да се потопим в необятния океан от любов, наречен Мевляна Руми. Този океан, който повече от 800 години докосва със своите капчици сърцата на милиони хора по света.

„Рубаи“. Любовта е радостта на живота. Живот, изпълнен с любов, израства в светлина и наслада. Влюбеното сърце е топла скъпоценност с качество на мекота. Сладостта и сиянието на такова съществуване притеглят към себе си сърца, копнеещи да се разгърнат. Това общуване е сладката игра на живота. Сърце, изпълнено с божествена любов, излива себе си в ожаднелите за божественост сърца. Няма по-чудна и изненадваща магия на земята от това приключение. Скитал се през безброй измерения, човек попада на тази пътека и се изгубва завинаги. Няма нищо ясно, нищо не е обяснено, само тази любов. Интелектът се бори за разбиране, опитва се да „хване юздите“, но открива, че е в безтегловност. Ненадейно го спохожда мечтаното освобождение – от самия него.

„Мевляна Джеляледдин Руми“. Въпреки изминалите повече от осемстотин години от смъртта на Мевляна, неговите творби все още носят своята свежест и силно въздействие.

„Руми – Мост към душата“. Мястото на Руми в историята на религиите е като мост между вероизповеданията. В потвърждение на това ще припомним добре известната история на неговото погребение през 1273 г., на което присъствали представители на всички религии – мюсюлмани, християни, евреи, будисти, индуси. Попитани за тяхното признание към Руми, те отговорили: „Той ни прави да бъдем по-дълбоки, независимо от религията, която изповядваме“. Руми живее в сърцето, в същността (той би го нарекъл приятелство) на импулса ни да възхваляваме, да боготворим, да изследваме мистерията на единението. Дори неговото име Руми – е еднозначно на „мост“ 1.

Но срещата на Руми с Шамс Табриз е ключът към неговата всеобхватност. Шамс действал отвъд форма и доктрина. Веднъж казал, че ако Кааба внезапно изчезне от света, ще видим как всеки човек се кланя (пет пъти на ден) на всеки друг човек. С други думи, ако иконите на религиите изчезнат, ние ще останем с излъчването на човека, всеки почитащ другия със същата слава. Приятелство. Намасте.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
20.12.2023 г. 15:43
Етикети:
представяне на книгиНБУ в ЦЕНТЪРаНБУ
Мевляна Джеляледдин Руми
Радослав Гърманлиев
Мариела Миленкова
Малина Кулова
Посетено:
300
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38308-predstavyane-na-chetiri-izdaniya-posveteni-na-mevlyana-dzhelyaleddin-rumi