Издания / премиери

Книгата "SOFIA URBAN ART" за пръв път събира историята на графитите в София от 90-те до днес

Премиера на 21 декември от 19 часа в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" - София

Книгата "SOFIA URBAN ART" за пръв път събира историята на графитите в София от 90-те до днес

◊ ПОКАНА

На 21 декември (четвъртък) от 19.00 часа в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София ще се състои премиерата на първата книга, разкриваща богатата история на графитите и уличното изкуство в София от 90-те години до днес.

Книгата “SOFIA URBAN ART. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес” дело на Sofia Graffiti Tour и е вдъхновена от разнообразието на артисти и стилове през тези три десетилетия. Графитите са продукт на творческа среда, чието израства­не си струва да се проследи. От първите „бомби“ и „галерии“, групови „джемове“, фестове и изложби до изрисуването на цели калкани, графитите в София изминават пътя от протестно изкуство до напълно възприета част от съвременната култура на града.

В 256 страници, чрез снимки, документални материали, преки разкази и статии, книгата  представя графити сцената в три отделни десетилетия (1990-1999, 2000-2009, 2010-2019), както и в годините от 2020 насам. Изданието стъпва на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри, множество разговори с артисти и организатори. Графитите са представени като субкултурно движение и изкуство, със своите особености и характерни черти. Книгата събира и представя значението на много специфични за тази субкултура термини. В книгата ще откриете над 600 архивни кадри, както и интервюта с градски легенди като Destructive Creation, 140 ideas, Nasimo, Ndoe, Vapsky, еmircA и много други други.

 

“SOFIA URBAN ART” е предназначена както за ценителите на графитите, така и за незапознатите с различните им проявления. Една от целите на това пътуване през времето е да ви накара да забележите и оцените графитите около вас. Книгата е двуезична, като друга нейна цел е да спомогне софийското улично изкуство да получи дължимото му международно внимание.

На представянето в “Топлоцентрала” авторите и редакторите на книгата ще разкажат повече за процеса по създаването.  В събитието ще се включи и знаковия артист Yeto, който ще сподели спомени и разкази за развитието на графити сцената в София. Графитите не могат без хип-хоп музика и за озвучаването ще се погрижи DJ JUJU.

Книгата “SOFIA URBAN ART” е луксозно издание с твърди корици и в лимитиран тираж. Може да бъде закупена на място по време на събитието, както и предварително поръчана в сайта на Sofia Graffiti Tour.

Заповядайте на премиерата на 21 декември и станете част от историята на уличното изкуство в София!

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма “Култура” на Столична Община, програма “Създаване” на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Електрохолд България, Scalefocus, Monkey Shoulder и Four Plus.

 

Sofia Graffiti Tour е културна организация, създадена през 2016 г. Организацията е платформа за турове, графити и стрийт арт проекти, в подкрепа на развитието на уличното изкуство в България.

Линк към Facebook събитие: https://fb.me/e/4JY6Fx24q

Instagram: www.instagram.com/sofia_graffiti_tour

Facebook: www.facebook.com/sofiagraffititour

Website: http://sofiagraffititour.com/bg/home/

 

За допълнителна информация и интервюта:

Николай Бизев, 0888 149 140
Константин Мравов, 0887 92 80 23

 

 

Автор:
Sofia Graffiti Tour
Публикация:
18.12.2023 г. 13:07
Етикети:
графитипремиеракнигаSofia Graffiti Tour
“SOFIA URBAN ART. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес”
Посетено:
313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38291-knigata-sofia-urban-art-za-prav-pat-sabira-istoriyata-na-grafitite-v-sofiya-ot-90-te-do-dnes