Издания / премиери

Книга в памет на Федя Яков

В памет на човека и твореца

◊ СЪБИТИЕТО

„Корените нямат сянка” - книга в памет на Федя Яков

На 17.04.2007 г. от 18 ч. в залата на „София-прес” бе представена книгата „Корените нямат сянка” на издателство „Български писател”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

  
Книгата съдържа както избрани произведения на писателя, така и спомени на негови приятели и колеги, сред които Владимир Голев, Евтим Евтимов, Любомир Левчев, Воймир Асенов, Петър Андасаров, Коста Андреев и др.

Заглавието е заимствано от една от последните книги на Федя Яков. Нейни съставители са Петър Андасаров и Валери Яков, а предговорът е от Николай Петев.


◊ ЗА ФЕДЯ ЯКОВ

Федя Яков е роден на 1 февруари 1935 г. в с. Самуилово, Петричко. Работил е като учител в петричкия район, като журналист във вестниците „Труд”, „Пиринско дело”, „Кооперативно село”.

Бил е председател на Окръжния съвет за култура в Благоевград, първи зам.-главен редактор на литературния алманах „Струма”, председател и зам.-председател на дружеството на писателите в Благоевград.

Издал е книгите „Писма от моето село”, „На Ирин Пирин чедата”, „Бели извори”, „От първи петли до втори”, „Земетръсите живеят в нас”, „Огнище на нестинари”, „Послания от звездите”, „Корените нямат сянка”, „От луда крава мляко”, „Мумията”.

Член е на Съюза на българските писатели.

Смъртта го завари на 12 декември 1996 г. като кореспондент на в. „Земя”.
Автор:
СБП
Публикация:
18.04.2007 г. 23:15
Етикети:
Посетено:
2210
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3828-kniga-v-pamet-na-fedya-yakov