Издания / премиери

Представяне на новата книга „На рамо със залеза“ на Илияна Кръстева в Културен център „Жул Паскин“ във Видин

На 19 януари 2024 година във Видинската синагога от 16.00 ч.

Представяне на новата книга „На  рамо със залеза“ на Илияна Кръстева в Културен център „Жул Паскин“ във Видин

◊ ПОКАНА

Представяне на новата книга „На рамо със залеза“ на Илияна Кръстева в Културен център „Жул Паскин“ във Видин на 19 януари 2024 година във Видинската синагога от 16.00 ч.

"На рамо със залеза" е първата книга със стихове на Илияна Кръстева. Повече от 25 години е директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Брегово, но днес ни се представя като творец. Книгата съдържа 30 стихотворения, написани по различни поводи и изключително добре оценени от литературните критици. Списанието за литература и визуални изкуства „Картини с думи и багри“ с издател Габриела Цанева, дава висока оценка на стиховете на Илияна Кръстева.

В тази привидно малка книжка със стихове авторката се представя като вдъхновен творец, който може да играе с думите и да ни накара да полетим в световете на любовта, на красивото, на възвишеното. 

В поезията си Илияна е различна и неповторима, вървяща по своя духовен път, докато намира смисъла на битието в откриването и общуването със сродни души. Избрала е да върви по пътя на любовта, най-истинският и най-божественият, в същото време има желание да проправя пътя към себе си и към другите хора в живота ѝ. Пише за любовта във всичките й измерения. А след любовта, най-важното нещо за нея е светлината: „Нека не забравяме, че сме деца на светлината и Бог е в нас, светлина от светлина и в това е смисълът на битието...“

Поезията е отражение на реалността, затова тя се чувства еднакво удобно в реалността и в поетичните си мисли и преживявания. Когато реалността стане емоция, тогава се ражда поезия, споделя Илияна.

От четирите елемента обича най-много огъня и земята- земята я заземява, а огънят я движи напред. Оприличава се на огнен балон, прикрепен към земята и обича да бъде огнено момиче.

Автор на предговора е проф. Венелин Терзиев, а корицата на книгата е с портрета на поетесата, който е нарисуван от художникът Владимир Атанасов.

В представянето ще участват актьорите Ирина Флорова Капелова и Симеон Владов.

Обичам да обичам

Обичам да предричам, да сбъдвам с лекота.
Да съм неземен квантов скок над всяка суета.
Да слагам ред във хаоса на житейския водовъртеж.
Да чувствам ендорфин в кръвта и трепетен копнеж.

Обичам трудното начало. Катеря се сама.
Замерят ли ме - вдигам кръста и вървя.
По тънък лед прохождам и боса по роса.
За мен са отредени все хора по съдба.

Обичам да съм тичинката в нежния хибискус
и белият квадрат в шахматната дъска,
обичам да съм розата, поднесена ми искрено,
китарен звън, несбъдната мечта.

Аз време и безвремие съм в необятното
на разстояние една протегната ръка,
аз чудото съм. Вечната и святата.
Обичам да обичам. Аз съм любовта.

"Обичам да обичам", Илияна Кръстева

 

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
16.12.2023 г. 09:13
Етикети:
ВидинИлияна Кръстевапроф. Венелин Терзиевстихосбиркапоезия
"На рамо със залеза"
Владимир Атанасов
представяне не книга
Посетено:
368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38272-predstavyane-na-novata-kniga-na-ramo-sas-zaleza-na-iliyana-krasteva-v-kulturen-tsentar-zhul-paskin-vav-vidin