Издания / премиери

Представяне на поредица книги „70 случки с усмивка от сцената и зад сцената на електронната музика в България“ от Симо Лазаров

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, 15 декември 2023 г., 17.00 ч.

Представяне на поредица книги „70 случки с усмивка от сцената и зад сцената на електронната музика в България“ от Симо Лазаров

◊ ПОКАНА

На 15 декември 2023 г. от 17.00 ч. в книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ (ул. „Г.С. Раковски“ 191Б) ще бъде представена поредица книги „70 случки с усмивка от сцената и зад сцената на електронната музика в България“ от Симо Лазаров.  

Събитието е с водещ доц. д-р Росица Бечева и дискутант почетен проф. д-р Симо Лазаров.

Професор Лазаров за книгата:

Tрябваше да напиша тези ДРАСКАНИЦИ и ПИСАНИЯ – колкото и да не са съвсем издържани може би, в задължителните за такова четиво критерии. Бях призван защото позицията на ПЪРВИ в България, който дръзна да работи в полето на електронната музика ми дава това предимство. Поне така си мисля.

Не бих се захванал с тази къртовска дейност, ако близките и приятелите ми не ме тласкаха към това, че трябва АЗ да напиша такъв материал. „Ти ги знаеш най-добре нещата. Това е само ТВОЯ работа!”. Знаейки, че това ще отнеме доста време в ровене в архива ми и привиканите спомени и както се шегувам, че „това е работа за целия китайски народ”, се захванах.

Продължавах да пиша и продължавам упорито!

От първо лице и от моя гледна точка се постарах обективно да разкажа историята. Благодарение на съмишлениците, с които бяхме заедно и които отразяваха всичко, събираха материали, споменчета, снимки, вестници, афиши, плакати, сувенирчета, благодарение на техните разкази и весели случки се оформи това ПИСАНИЕ. Отделно от всичко, моя афинитет към архивиране доста ми помогна да се върна в онези години.

Досега са издадени четири книги:

• Книга ДРАСКАНИЦИ 1 – НАЧАЛОТО
ЕЛОР 275; Студио за електронна музика БНР; SYNTHI EMS; Първи концерти; Срещи, музика, концерти 1977-1986; Млада българска музика; Експериментално студио за съвременна музика; Студенти; Световни фестивали; ТВ предавания; Синти АВБ; Фен клубове; БГ електронна музика.

• Книга ДРАСКАНИЦИ 2 – ТВОРЧЕСТВО
Плочи и CD; Книги, списания и вестници-техника и музика; Спейс трилогия; Срещи, музика, концерти 1986-1988; Младежко експериментално студио; Спорт и музика.

• Книга ДРАСКАНИЦИ 3 – ЕЛЕКТРОННА МУЗИКА И НАУКА, БГ ФЕСТИВАЛИ
Филми; Творчество; Технологии; ТВ предавания; Книги, списания и вестници-техника и музика; Интернет; БГ електронна музика; БГ фестивали на електронната музика.

• Книга ДРАСКАНИЦИ 4 – Мегаспектаклите

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
13.12.2023 г. 17:14
Етикети:
поредицапредставяне на книгиНБУ в центъра
БГ електронна музика
почетен проф. д-р Симо Лазаров
доц. д-р Росица Бечева
Посетено:
225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38252-predstavyane-na-poreditsa-knigi-70-sluchki-s-usmivka-ot-stsenata-i-zad-stsenata-na-elektronnata-muzika-v-balgariya-ot-simo-lazarov