Издания / премиери

Дискусия около сборника „Войната и „борбата за мир“ в литературата на НРБ“

13 декември 2023 г., 16.30 ч., Нов български университет

Дискусия около сборника „Войната и „борбата за мир“ в литературата на НРБ“

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ канят на дискусия около сборника „Войната и „борбата за мир“ в литературата на НРБ“, книга 23 от поредицата „Литературата на НРБ: История и теория“, на 13 декември 2023 г. от 16.30 ч. в книжарницата на Нов български университет.

С участието на проф. д.н. Пламен Дойнов, доц. д.н. Морис Фадел, проф. Михаил Неделчев, доц. д-р Мария Огойска, доц. д.н. Огняна Георгиева-Тенева, проф. д.н. Виолета Дечева, д-р Илвие Конедарева и др.

Сборникът събира статии и студии, представени на конференцията „Войната и „борбата за мир“ в литературата на НРБ“, проведена на 18 януари 2023 г. в Нов български университет. Първата част на книгата съдържа теоретико-исторически интерпретации на милитаристичния фундамент на социалистическия реализъм, на алтернативите в антивоенната проза на Константин Петканов и Константин Константинов, на емблематични творби за Втората световна война и Студената война. Втората част е посветена на промените в езика и образната система на българската литература от 60-те години на ХХ век при възприемането на Виетнамската война и на интервенцията в Чехословакия, на новата реторика в „борбата за мир“ и изпитанията на хуманизма в края на тоталитаризма чрез примери с творчеството на Константин Павлов и Иван Цанев. Автори на текстовете в сборника са Пламен Дойнов, Михаил Неделчев, Мария Огойска, Морис Фадел, Огняна Георгиева–Тенева, Антоанета Алипиева, Илвие Конедарева, Виолета Дечева, Пламен Антов.

***
Ще откриете книгата в Електронния каталог на изданията на НБУ.
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
12.12.2023 г. 14:30
Посетено:
273
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38241-diskusiya-okolo-sbornika-voynata-i-borbata-za-mir-v-literaturata-na-nrb