Издания / премиери

Премиера на романа „Стряха“ от Христо Добротинов

13 декември 2023, 17 часа, Народно читалище "Надежда 1869" - Велико Търново

Премиера на романа „Стряха“ от Христо Добротинов

◊ ПОКАНА

Издателска къща "Хермес" и Народно читалище "Надежда 1869" - Велико Търново ви канят на премиера на романа „Стряха“ от Христо Добротинов. Книгата ще представи Владимир Шумелов. 

13 декември 2023, сряда, от 17 часа в Народно читалище "Надежда 1869" - Велико Търново, ул. "Иван Вазов" 36. Заповядайте!

За романа:

Появата на предпоследния роман „Светулките ще ти покажат пътя“ (2021 г.) на Христо Добротинов показа неговия траен интерес към близката история на родния му град В. Търново. Но нека отбележим, че още при представянето на сборника си „В търсене на холивудския прислужник“ (2019 г.) в легендарното читалище „Надежда“ във В. Търново (където  през 70-те години на миналия век, наред с юридическите си задължения, баща му е бил и председател на читалищното настоятелство) Христо Добротинов намекна, че следващата му книга ще е посветена на родния град.

Новият му роман „Стряха“ се появи наскоро отново под знака на пловдивското издателство „Хермес“. Основно мястото на действието е Търново, а темите за паметта и Родината този път са фокусирани около фигурата на паметника „Майка България“ в сърцето на града. Както и „Светулките ще ти покажат пътя“ това не е само археология на паметта, авторът реставрира паметта за един град и неговите жители в няколко епохи, но през различни гледни точки – авторовата, на героите и индиректно на писателя Ангел Каралийчев (на мястото на Емилиян Станев).

Романът „Стряха“ е изграден от 25 глави, маркиращи времето (годините), плюс една последна, наречена „Сега“ в ролята на Епилог. Структурата е кръгова и действието протича нелинейно. В центъра на този разказ е животът на Х. – образ донякъде алтер его на автора, но всъщност обобщаващ образ на неговото поколение, чийто живот преминава през горнилото на два исторически разлома.

И роман този можем донякъде да определим като исторически, доколкото в него са вплетени реални събития от близкото минало до наши дни (в случая от 1933 г. до днес). И тук любопитна е леката мистификация с вграждането на класически за българската литература фигури и творби – в случая Ангел Каралийчев и неговият „Приказен свят“. Неслучайно подзаглавието на романа е „Приказката като живот“, а книгата (приказките) на Каралийчев е един от важните ключове към основната тема на романа – търсенето на пътя от всеки един от нас, а този маркер, който фиксира пътя в романа е книгата с приказки на писателя Каралийчев, защото „такива книги не се губят: те са като въглените – пазят паметта, и като светулките – показват пътя“ (с. 169).

~~ Владимир Шумелов

 

За автора:

Христо Добротинов (псевд. на Христо Георгиев Георгиев) е български писател, дипломат. Роден е на 8.05.1952 г. в Търново в семейство на юристи (майка му е първата жена адвокат в Търново и неслучайно по-късно той се насочва към тази професия). Завършва Първа гимназия (дн. Хуманитарна) „Св. св. Кирил и Методий“ в родния си град със Златен медал, а след това Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. След конкурс постъпва в Московския институт за международни отношения. Работи в Министерството на външните работи. Дипломат, посланик на Р България в Белгия и Кипър. Негови разкази са превеждани на руски, полски, немски, турски език. Член на Съюза на българските писатели (от 1988 г.) и на българския ПЕН-център (от 2017 г.).

Издава белетристичните книги: „Погребението на капитанската шапка“ (изд. „Народна младеж“, библ. „Смяна“, С., 1976; награда „Южна пролет“, Хасково, тогава авторът е 24-годишен, а краткият предговор е от Серафим Северняк); „Отвъд снега“ (изд. „Български писател“, С., 1981); „Спомен за курорта“ (изд. „Български писател“, С., 1985); „Бракове в София“ (изд. „Български писател“, С., 1988); „Игра на конспиратори“ (изд. „Христо Г. Данов“, Пловдив, 1989); „В търсене на холивудския прислужник“ (изд. „Хермес“, Пловдив, 2019, награда за проза на СБП през 2020 г.), „Светулките ще ти покажат пътя“ (изд. „Хермес“, Пловдив, 2020) и настоящата – романът „Стряха. Приказката като живот“ (изд. „Хермес“, Пловдив, 2023). Междувременно през 2022 г. излезе от печат и Скритото очарование на Кипър. Островът, хората, историята“ (УИ „Климент Охридски“, С., 2022 г.)  Книгата разказва за красотата на този древен остров, но и е опит за вникване в неговата историческа съдба.  Тази книга излиза под истинското име на автора Георгиев и е резултат от неговото четиригодишно пребиване в Кипър като дипломат – посланик на България на острова.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.12.2023 г. 12:39
Етикети:
Владимир Шумеловроманпредставяне на книгапремиера
НЧ Надежда 1869" - Велико Търново
Христо Добротинов
„Стряха“
Издателска къща "Хермес"
Посетено:
377
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38212-premiera-na-romana-stryaha-ot-hristo-dobrotinov