Издания / премиери

Представяне на „Аварийна лента на душата“ от Азиз Таш

Клуб „Писмена“ към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва юбилей и 30-годишнината от първата стихосбирка на поета

Представяне на „Аварийна лента на душата“ от Азиз Таш

◊ ПОКАНА

Новата стихосбирка на Азиз Шакир-Таш – „Аварийна лента на душата“ ще бъде представена в Клуб „Писмена“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието ще започне от 18.30 ч. на 12 декември и ще се проведе в Централното фоайе на Библиотеката.

„Аварийна лента на душата“ се издава, благодарение на издателство „Аквариус“ и излиза с подкрепата на Министерството на културата.

Азиз Назми Шакир – Таш дебютира през 1993 г. със стихосбирката „Повод за небе“. Във втората си книга „Апокриф за дъжд. На 22“ (2004) поетът сдвоява поезията и прозата. В нея се появява и свързващият елемент между небето и водата – камъкът, чиято символика намира израз и в избрания от него псевдоним. Привличането и отсъствието са ключ към следващите стихосбирки „Небе на 33“ (2007, изд. „Жанет 45“) и „Околосветска обиколка на липсата“ (2016, изд. „Жанет 45“).

Дори и аварийна, светлината си е светлина – привидно е пулсиращ вик за помощ, а в действителност указва пътя към спасението.

За „Аварийна лента на душата“ на Азиз Шакир-Таш на събитието ще говори Йордан Ефтимов, преподавател в Нов български университет, поет и литературен критик.

12 декември 2023, 18.30 ч., Централно фоайе на Библиотеката. Заповядайте!

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
04.12.2023 г. 10:11
Етикети:
Посетено:
311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38165-predstavyane-na-avariyna-lenta-na-dushata-ot-aziz-tash