Издания / премиери

Непознатият и влюбен Трифон Кунев – единственият поет, обявил война на „народната власт“

След изумителната Яна Язова, докторът по книгознание Петър Величков разкрива премълчавания Трифон Кунев през призмата на любовта

Непознатият и влюбен Трифон Кунев – единственият поет, обявил война на „народната власт“

Непознатият и влюбен Трифон Кунев – единственият поет, обявил война на „народната власт“

"Непознатият поет Трифон Кунев" - четвъртото издание от Колекция „Наследство“ на Издателство „Библиотека България“ е естествено продължение на безценния труд на д-р Петър Величков в областта на литературната ни история, следваща ценна стъпка в опознаването на големите имена в българската литература.

В „Непознатият поет Трифон Кунев“ той осветлява изключително интересната личност на този голям български поет, сатирик, публицист, общественик на ХХ век и то от гледната точка на сърцето, разчитайки писмата му до неговата любима, украинката Маша Крилова. Интимен зов на една ранена мъжка душа, думи на влюбен поет, които разкриват красотата на мъжа, отдаден на мечтата си за щастие с любимата жена.

С тази книга образът на Трифон Кунев бива завършен в своята цялост и заема достойното си място сред онези имена, които градят основите на българската литература.

Любовните писма на поета Трифон Кунев до украинката Маша Г. Крилова разкриват какво го е вълнувало в периода на създаването на основната му стихосбирка „Хризантеми“. Невлезлите в нея творби той издава доста по-късно в книгата си „Зарници“. Тези писма са неоценим документ за историята на българската литература. Смятани за загубени, те се появяват през 2017 г. на търг. Въпреки че кореспонденцията между Трифон Кунев и Маша Г. Крилова не е запазена в цялост, защото липсват нейните отговори, по размах тяхната драма от 1904–1907 г. се нарежда до прочутите писма, разменени между Иван Вазов и Евгения Марс, П. К. Яворов и Лора Каравелова, Теодор Траянов и Дора Дюстабанова, Александър Балабанов и Яна Язова, като възхвала на любовта и то в едно отминало време, съвсем различно от днешното.

Докторът по книгознание Петър Величков е име в полето на българската литературна история, което няма нужда от представяне. Достатъчно е да споменем само неговата работа върху романите на Яна Язова, както и изключително ценните спомени на Дора Конова, последната любов на Пейо Яворов, разчетени и публикувани от него в книгата „Лора, Яворов и аз”.

Може да се срещнете лично с д-р Петър Величков на 9 декември,  18:00 ч. НДК, Полуетаж Изток, щанд А19, в рамките на 50. Софийски международен панаир на книгата.

Събитието във Фейсбук

Автор:
Издателство "Библиотека България"
Публикация:
02.12.2023 г. 15:04
Посетено:
407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38150-nepoznatiyat-i-vlyuben-trifon-kunev-edinstveniyat-poet-obyavil-voyna-na-narodnata-vlast