Издания / премиери

Премиера на книгата „Съзнателно родителство“ от Елена Петрова

4 декември, 18.00 ч., Столична библиотека - Зала „Вяра“

Премиера на книгата „Съзнателно родителство“ от Елена Петрова

◊ ПОКАНА

Премиера на книгата „Съзнателно родителство“ от Елена Петрова

Какво означава да си добър родител? Как да съчетаваме грижата за себе си с грижата за децата? Как се постига семейна хармония? Отговорите ще потърсим заедно с Елена Петрова – майка на три деца и създател на блога „За Майките и Хората“, която ще представи книгата си „Съзнателно родителство“.

Ще поговорим открито за емоционалната интелигентност при (не)съвършените родители и за капаните на детецентризма. Ще получим ценни насоки как да общуваме пълноценно с децата си и как да укрепим връзката си с тях. Струва си да опитаме, защото, както казва Елена Петрова: „Ние не възпитаваме децата си, ние израстваме заедно с тях“. Тя ще сподели основните послания в книгата си и причините за написването ѝ. Ще адресира тревогите и предизвикателствата пред съвременните родители, които се стремят към повече осъзнатост. Кой е пътят на съзнателния родител, ще разкаже самата авторка от първо лице.

Очакваме ви на 4 декември (понеделник) от 18.00 ч. в зала „Вяра“ на Столична библиотека, площад „Славейков“ 4, гр. София.

 

За „Съзнателно родителство“, Елена Петрова

За да разбираме и възпитаваме по-добре децата си, първо трябва да опознаем и разберем  по-добре себе си. Да превъзпитаме своето вътрешно дете. Да се научим да се приемаме и обичаме. Да изцелим травмите си. Да се превърнем в зряла, отговорна, спокойна и емоционално интелигентна личност, която не търси стойност и себеутвърждаване отвън – чрез другите. Когато се променяме и изцеляваме, ние променяме и изцеляваме връзката с децата си.

Елена Петрова

Как да станем по-добри родители? Като превъзпитаме себе си. Децата просто отразяват онова, което виждат в нас. Ако търсим в тях причините за проблемите, които срещаме във възпитанието им, пропускаме да забележим, че те само изваждат наяве собствените ни слабости. Децата са ярки прожектори, които осветяват нашите травми и уязвимости, помагайки ни да ги видим по-ясно, да ги осъзнаем, преработим и да израснем.

Не можем да им дадем това, което самите ние нямаме. Ако се погрижим за собственото си щастие и личностно израстване, това автоматично ще се предаде на децата ни. Ако сме модел за смислен и пълноценен живот, а не за саможертви и мъченичество, ще освободим децата си от бремето на „нашия неизживян живот“. Най-добре се възпитава чрез личен пример.

Какъв е вашият?

 

За автора

Елена Петрова е майка на три деца. Завършила е право в Софийския университет. В момента се обучава за психолог в магистърска програма  „Психология на здравето“ в Софийския университет. Автор е на книгата „Очакваме близнаци“ (един вълнуващ и полезен пътеводител през най-предизвикателния период в отглеждането на близнаци – бременността, раждането и първата година), на статии в областта на родителството, както и на фейсбук страница с над 12 хиляди последователи, посветена на осъзнатото родителство и възпитанието – За Майките и Хората. С тънък психологически усет и широкия публицистичен размах на юрист авторката успява да синтезира с лекота различни идеи от областта на осъзнатото родителство и да поднесе на родителите „букет“ от възгледи и нагласи, които могат коренно да променят погледа им към родителството.

 

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
01.12.2023 г. 14:42
Етикети:
Посетено:
307
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38143-premiera-na-knigata-saznatelno-roditelstvo-ot-elena-petrova