Издания / премиери

Представяне на общоуниверситетско издание „Успоредни животописи“ от Плутарх

5 декември 2023 г., 15.30 ч., Нов български университет

Представяне на общоуниверситетско издание „Успоредни животописи“ от Плутарх

◊ ПОКАНА

Център за книгата представя общоуниверситетско издание „Успоредни животописи“ от Плутарх от поредицата „Агорà“ в превод от старогръцки език на проф. Богдан Богданов и проф. д.н. Петър Димитров, на 5 декември 2023 г. от 15.30 ч. в книжарницата на Нов български университет.

Събитието е с модератор гл. ас. д-р Владимир Маринов и дискутант проф. д.н. Петър Димитров.

Плутарх от Херонея (ок. 45-ок.120 г.) е старогръцки философ, известен с влиятелното си литературно наследство. Безспорно първенство в него държат „Успоредни животописи“ поредица от биографии на прочути фигури от гръцкото и римското минало. Свързвани в двойки, те разказват за живота и делото на видни управници и пълководци, олицетворяващи големите събития на епохата, но преди всичко се стремят да откроят типично човешкия характер на своите герои – онази нишка на техните мисли, действия и постъпки, в която индивидуалността и личното своеобразие се сплитат с добродетелите и пороците на времето.

Проф. Богдан Богданов: Голямата вътрешна тема на „Животописите“ е борбата на човешката добродетел с обстоятелствата. В морален план Плутарх открива пружината на социалното движение – противоречието между индивид и група. Но групата се явява в митична форма – тя е съдба, случайност или онова винаги намесващо се божество, което не оставя историята на самите индивиди. Плутарховите животописи са постоянно повтарящата се история на борещия се, действащ и неуспяващ човек. Но има едно средство, с което човек постига временна устойчивост, преодолява своето егоистично несъвършенство – това е човечността, любимата на Плутарх филантропия. Добротата, човешката привързаност, способността за дълбоко и пълно общение – ето истинското противодействие на скепсиса.

Автор:
Център за книгата
Публикация:
30.11.2023 г. 15:17
Етикети:
гл. ас. д-р Владимир Мариновпроф. Богдан БогдановЦентър за книгатаНБУ
„Успоредни животописи“
проф. Петър Димитров
поредица „Агорà“
Плутарх
Посетено:
261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38136-predstavyane-na-obshtouniversitetsko-izdanie-usporedni-zhivotopisi-ot-plutarh