Издания / премиери

Премиера на книгата „Енциклопедия на музикалните инструменти"

3 декември 2023 г., 11:30 ч., Камерна зала на Софийската филхармония

Премиера на книгата „Енциклопедия на музикалните инструменти"

◊ ПОКАНА

Издателство „Ентусиаст" Ви кани на премиера на книгата „Енциклопедия на музикалните инструменти" на 3 декември 2023 г. от 11:30 ч. в Камерна зала на Софийската филхармония( ул. „Аксаков" №1). Заповядайте!

С обаятелна нотка и щипка магия чешката писателка Щепанка Секанинова и илюстраторът Якуб Ценкъл канят малките читатели да се запознаят с невероятните истории на пианото, флейтата, акордеона и още много други инструменти. „Енциклопедия на музикалните инструменти“, издавана от „Ентусиаст“, отвежда децата на симфонично пътешествие, което насърчава интереса и любовта към музиката с помощта на двамата духовити герои – щурчето Далибор и славейчето Чарли.

Щепанка Секанинова е автор на книги за деца. След гимназията учи чешка филология и история в Масариковия университет. Докато е още студентка, тя работи в телевизията в Бърно като репортер, а след като добива достатъчно опит, започва да продуцира развлекателни и детски програми. В момента тя е редактор в чешкото издателство „Albatros Media“.

След като завършва обучителна програма за преподаватели по изобразително изкуство, Якуб Ценкъл е привлечен от графичния дизайн. Много скоро той усъвършенства уменията си в сферата и работи в няколко арт студиа, а днес е илюстратор на свободна практика и се занимава основно с издания за деца.

Щурчето Далибор иска да стане виртуозен музикант. Но с кой инструмент да започне? С цигулка? С китара? С тромпет? С всичко наведнъж? Е, той има шест крайника, защо не?

Далибор и верният му приятел – славейчето Чарли, обикалят света и научават интересни факти за музикалните инструменти, някои от които са познати, а други – доста необичайни. Кой би предположил, че в Месопотамия на барабани са свирели само жени? Или, че в древни времена тромпетите са се употребявали само на бойното поле? А кой ли е инструментът на боговете? Освен историите, децата ще научат и за едни от най-известните музиканти и композитори, благодарение на които светът на музиката е толкова пъстър и богат.

Настоящото издание е своеобразно въведение в музикалната култура за всички малки ентусиасти. Те ще разберат повече за произхода, развитието и забележителната индивидуалност на различните видове инструменти.

 

Автор:
Издателство „Ентусиаст"
Публикация:
29.11.2023 г. 15:28
Етикети:
премиера на книгаИздателство „Ентусиаст"
Якуб Ценкъл
Щепанка Секанинова
„Енциклопедия на музикалните инструменти"
Посетено:
292
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38130-premiera-na-knigata-entsiklopediya-na-muzikalnite-instrumenti