Издания / премиери

Представяне на книгата на Лора Маринова "Паметна плоча"

28 ноември 2023, 18:30 часа, Арт галерия "Ларго" – Варна

Представяне на книгата на Лора Маринова "Паметна плоча": 2
Лора Маринова. Автопортрет
Представяне на книгата на Лора Маринова "Паметна плоча": 3
Лора Маринова. Портрет на художника Янко Маринов и неговата муза Анна
Представяне на книгата на Лора Маринова "Паметна плоча": 4
Янко Маринов. Есен в градината
Представяне на книгата на Лора Маринова "Паметна плоча": 5
Лора Маринова и галеристката Нели Вълчева

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя книгата на Лора Маринова „Паметна плоча“

На 28 ноември 2023 година от 18:30 часа в галерия "Ларго" ще бъде представена книгата на Лора Маринова „Паметна плоча“. Лора, позната като великолепен художник и дългогодишен сценограф на Варненската опера, има зад гърба си вече три издадени стихосбирки. „Паметна плоча“ е биография на нейния баща, художника Янко Маринов, в четири тома.

Във вторник, 28 ноември, в галерия "Ларго" ще бъде премиерата на първия том от поредицата, чието издаване се осъществява от галерия "Ларго" с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

За своята книга Лора Маринова споделя:

„“Паметна плоча“ е книга за трънливите и светлите пътища на един художник. За един свободен човек, който след дълго и мъчително търсене на Правдата, я открива в Красотата. Книга за един баща…

Първата част от поредицата „Паметна плоча“ е само началото на едно уникално пътуване сред многобройните ръкописи и писма на художника, изпълнени с размисли за човека и живота, любовта, приятелството и смъртта, за изкуството, кумирите и златния прашец…

Следващите три книги на „Паметна плоча“, които очакват да видят бял свят, ще направят достъпни писмата на големия скулптор Асен Пейков и други видни български творци до баща ми, ще ни отведат в Bella Italia, видяна през възторжените му очи. Ще добавят ценни подробности към историята на Дружеството на варненските художници (1943-1947) и  Постоянната художествена галерия (1950), както и интересни щрихи към образите на най-забележителните творци в нашия град в онези години. Ще открехнат вратата на едно ателие, където старият художник, загледан в своето минало, пише ли пише….

Четирите части на книгата ми не успяха да поемат всичко онова, което бих искала да разкажа…“.

Повод за написване на книгата е поставянето на паметна плоча през 2014 г. на ул. „Русе“ 5, там, където е било ателието на художника. В сериозния и задълбочен труд на Лора Маринова се изследва не само живота и творчеството на нейния баща, но и процесите в художествения живот в родния ѝ град през втората половина на миналия век. Достоверността на фактите е гарантирана от документите в Държавен архив - Варна, софийската, варненската и чуждестранната преса за изкуството на художника, неговите три мемоарни книги, личната кореспонденция, дневниците и многобройните ръкописи от личния архив, фрагменти от които щедро илюстрират основния текст.

Очакваме ви на представянето на книгата на 28.11.2023 от 18:30 часа в галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8, Варна.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна, СНЦ Местна инициативна рибарска група (МИРГ) Варна, Район Аспарухово – Белослав - Аксаково и Ларгонет ООД. Повече за проекта вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Янко Маринов е роден през 1907 г. в с. Килифарево, Търновско. От 1945 до последните си дни живее и работи във Варна. Янко Маринов е знаково име в историята на изобразителното изкуство в България, основател и директор на Варненска художествена галерия, един от основателите на варненската група на СБХ и неин пръв творчески секретар, родоначалник на миниатюрата в българското изкуство, личност, оказала огромно влияние на художествения живот във Варна през миналия век. Носител на многобройни награди в чужбина, както и Награда Варна за цялостно творчество през 1997 г. Почива във Варна през 2001 година.

Лора Янкова Маринова е родена във Варна през 1953 г. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия в София, със специалност “Сценография”. Дългогодишен сценограф и главен художник на Варненската опера. Има реализирани над 70 сценографски проекта. Лора Маринова е носител на Награда Варна (2017) и награда „Феникс“ (2023) на Държавна опера Варна. Има издадени три стихосбирки – „Ноктюрно в до минор“ (2016), „Посвещение“ (2017) и „65 обръча“ (2017). Живее и работи във Варна.

                                                                                                     Нели Вълчева

Автор:
Арт галерия "Ларго"
Публикация:
27.11.2023 г. 14:46
Посетено:
417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38114-predstavyane-na-knigata-na-lora-marinova-pametna-plocha