Издания / премиери

Премиера на поетичната книга „Небе за бели врани“ от Ангелина Бакалова

28 ноември 2023, 18:30 ч., Арт салон на Радио Варна

Премиера на поетичната книга „Небе за бели врани“ от Ангелина Бакалова

◊ ПОКАНА

"Славянска академия" има удоволствието да ви покани на премиерното представяне на поетичната книга Небе за бели врани“ от Ангелина Бакалова. Редактор и водещ на събитието е Елка Няголова.

Заповядайте на 28 ноември 2023 от 18,30 ч. в Арт салона на Радио Варна


Думи за книгата:

"В тази книга читателят ще бъде провокиран да се сблъска с екзистенциални въпроси, чиито отговори определено не са лесни.

В лирическата дантела на „Небе за бели врани” се преплитат стародавни и модерни, библейско-християнски образи и мотиви, подплатени с древна мъдрост и съвременна философия.

Това е книга за човека, осъзнаващ драмата на затворената в плътта душа, която не спира да се стреми към единение с Духа в търсене на Истината.

Книга за света, за пътя и за себепознанието. Стръмен и труден е този път, но когато стигне там горе, близо до Небето, човек може би е разбрал (поне малко) кой е всъщност. И че може да лети. Защото той е и онази мислеща тръстика на Блез Паскал, но и устремения към слънцето Икар. Или просто една невъзможна бяла врана.
~~ Росица Кунева


БЯЛА ВРАНА

Зная – няма как сега да ме
искате:
По-бяла от изкусно потулена
Истина!
Накрай града – с неизвестен
адрес.
Грачите хором всичките:
Слез!
Слизай! – съска в перата ми
злобата.
И чужди, и свои подклаждате
огъня…
Да падна от кулата – мъдра
да бъда.
Смирено и кротко да се свия
в ъгъла.
С поглед посърнал безгласно
да моля?
Избор да нямам, с пречупена
воля?
Земята да ровя с почернели
нозе?!
Светът ми различен внезапно
да спре?!
Е, хайде! Даром да ви е вечно
ниското!
Viva небето! Територия
на риска…

Ангелина Бакалова е родена през 1957 г. в град Варна, където живее и работи. Завършила е Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, специалност Българска филология. Дълги години работи като учител по български език и литература в основно училище, а от пет години като преподавател в езиков център. Ангелина Бакалова има издадени две книги с поезия - „Череши в джоба” (1994 ) и „Далече от Едем” (2017 ). „Небе за бели врани“ е най-новата ѝ поетична сбирка. Издателството е "Славянска академия", редактор е Елка Няголова.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
24.11.2023 г. 20:29
Етикети:
Посетено:
313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38099-premiera-na-poetichnata-kniga-nebe-za-beli-vrani-ot-angelina-bakalova