Издания / премиери

Поетесата Мария Гетова представя дебютната си стихосбирка „Полуразпад“ във Варна

24 ноември, от 18 ч. в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение

Поетесата Мария Гетова представя дебютната си стихосбирка „Полуразпад“ във Варна

Поетесата Мария Гетова ще представи дебютната си стихосбирка във Варна този петък, 24 ноември, от 18 ч. в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение.

Полуразпад“ (изд. „Скрибенс“, 2023) получи номинация в категория „Дебют“ на Литературните награди „Перото“ 2023 г. и бързо спечели читателите и критиците с автентичния си стил.

Мария Гетова, културолог по образование, е публикувала поезия и проза в различни електронни списания. Носител е на втора награда на Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. Силният дебют на поетичната сцена и опита като културен мениджър спечелиха на Мария място и в резидентната програма „Собствена стая“ на Младежка фондация „Аморфа“. От 18 до 25 ноември 2023 г. поетесата гостува във Варна за литературни работилници и срещи с ученици. 70 младежи от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ и Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ вече се срещнаха с авторката, а основният фокус на нейните сесии беше „Писането като споделено преживяване“.

На 24 ноември от 18:00 ч. Мария Гетова ще представи дебютната си стихосбирка „Полуразпад“ в отворена среща-разговор, в която ще сподели повече за препятствията пред младите писатели. Специално внимание ще бъде отделено и на процеса на книгоиздаване – подготовка на текстовете за публикуване, избор на редактор и илюстратор. Модератор на дискусията ще бъде варненската поетеса Преслава Виденова, писател-домакин в програмата „Собствена стая“ и автор на „Постоянна експозиция“ (изд. „Жанет 45“, 2021). Разговорът с двете поетеси ще прелее в откриване на изложбата „Собствена стая – пресечни точки“ с работи на младежите, взели участие в работилниците с Мария Гетова.

Всички събития са с вход свободен в пространството за култура и обучение „Аморфа“ на адрес ул. „Драган Цанков“ № 10, вход от ул. „Шейново“, до Адвокатска градинка.

„Собствена стая“ – литературният свят на младите хора е поредица литературни резиденции с работилници по творческо писане с писателите Александър Христов (Велико Търново), Антония Апостолова (Бургас), Иван Димитров (София) и Мария Гетова (Русе). Пилотната програма на Младежка фондация „Аморфа“  се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.

***

Страница на литературната работилница с Мария Гетова във Фейсбук: https://fb.me/e/8tcDLWZQr

 

Автор:
Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
23.11.2023 г. 12:44
Посетено:
342
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38093-poetesata-mariya-getova-predstavya-debyutnata-si-stihosbirka-polurazpad-vav-varna