Издания / премиери

Изтъкнатият немски културолог д-р Харалд Харман представя в София книгата си „Въведение в дунавската писменост“

23 ноември 2023, 18 часа, Американски център на Столична библиотека

Изтъкнатият немски културолог д-р Харалд Харман представя в София книгата си „Въведение в дунавската писменост“

◊ ПОКАНА

Изтъкнатият немски културолог д-р Харалд Харман представя книгата си „Въведение в дунавската писменост“

Столична библиотека, Сдружение „Балканмедиа“ и списание „8“ представят премиерата на българското издание на книгата на видния немски културолог и езиковед д-р Харалд Харман „Въведение в дунавската писменост“. Представянето ще се състои на 23 ноември т.г. от 18 часа в Американския център на Столична библиотека и е организирано в рамките на посещението на автора в България.

Книгата е изследователски труд за първата писмена система в света, възникнала по днешните български земи преди 7 000 години. Д-р Харалд Харман ще участва в дискусията за книгата и творчеството му и ще раздава автографи на екземпляри от българското издание на „Въведение в дунавската писменост“.

Д-р Росен Милев, председател на сдружение „Балканмедиа“ и автор на предговора към книгата, ще представи българското издание на „Въведение в дунавската писменост“. Модератор на дискусията ще бъде Светлана Лазарова. Присъстващите на премиерата ще могат да разгледат изложба от всички-те 87 книги на д-р Харалд Харман – оригинални и преводни издания. Екземпляри на 3-те предишни монографии на автора, преведени на български, читателите могат да намерят и в Столична библиотека.

На български език са преведени 4 негови книги: „Загадката на Дунавската цивилизация. Откриването на най-старата високоразвита култура в Европа“, „Кой цивилизова древните гърци. Наследството на високоразвитата древно-европейска култура“, „По следите на индоевропейците. От номадските племена през неолита до древните високоразвити култури“ и новата - „Въведение в дунавската писменост“.

 

За автора

Харалд Харман е германски културолог и езиковед, живеещ и работещ във Финландия, учен с енциклопедически познания и интердисциплинарни трудове. Той е преподавал и извършвал изследователска дейност в различни университети в Германия и Япония. От 2003 той е вицепрезидент на Института по археомитология, разположен в Калифорния и директор на неговия европейски клон в Луумаки, Финландия.

В над 50-годишната си многообразна изследователска кариера той разработва толкова различни теми като праисторическата Древна Европа, писмените системи на света, философията на Платон, културната символика на Бранденбургската врата в Берлин, развитието на древни езици и култури, но и на съвременните балкански и европейски езици, демокрацията в Античността и в съвременна Европа, култове и религии някога и в днешно време. Д-р Харман е публикувал 87 авторски книги, съставител е на 24 научни сборника, в които е и автор на студии. Книгите му са преведени на 18 езика, разпространявани в голям тираж из целия свят. Представените в тях научни тези и хипотези са новаторски и провокативни и са поднесени в ярък и достъпен стил, разбираем за широката читателска аудитория.

 

 

Автор:
Столична библиотека
Публикация:
21.11.2023 г. 14:51
Етикети:
българско изданиепредставяне на книгаСтолична библиотека
„Въведение в дунавската писменост“
Д-р Росен Милев
д-р Харалд Харман
списание „8“
Сдружение „Балканмедиа“
Посетено:
215
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38079-iztaknatiyat-nemski-kulturolog-d-r-harald-harman-predstavya-v-sofiya-knigata-si-vavedenie-v-dunavskata-pismenost