Издания / премиери

Иванка Могилска представя сборника си с разкази „Обикновени чудеса“ в София

21 ноември, 18:30 часа, Гьоте-институт - Библиотека

Иванка Могилска представя сборника си с разкази „Обикновени чудеса“ в София

◊ ПОКАНА

Заповядайте на 21 ноември, вторник, от 18:30 часа, в библиотеката на Гьоте-институт на представянето на сборника с разкази „Обикновени чудеса“ на Иванка Могилска.

Водещ на събитието е Надежда Московска.

Книгата излезе на 24 май 2023 година и бързо влезе във фокуса на любителите на историите за лято, море и острови. Авторката е писала разказите през последните четири години и те отразяват, по един лек, ненатрапчив начин, актуални и вечни проблеми и тревоги. Героите им се сблъскват с всякакви реални и въображаеми перипетии в ежедневието си. И като че ли успяват да се справят с тях. Някои подхождат доста практично. Други – като се скриват в свят, в който проблемът им не съществува. Трети – като го превръщат в патерица, с чиято помощ да продължат напред.

Общото между всички истории е пътуването. То помага на героите да се помирят със себе си и със света. Собственичката за магазин за рокли, толкова цветни и ефирни, че връщат младостта и красотата на всяка жена, която ги облече и затова са търсени по целия свят; твърде модерната и бизнес ориентирана двойка, която се оказва заклещена в забутано село; жената, която цял живот сменя адреса си от страх да не получи едно писмо, докато всъщност отчаяно иска някой да го напише и то да я намери; попът, който сплотява отново паството си, за да го спаси от страшна болест и в крайна сметка сам довежда вируса на острова – всички те в един момент спират да се противят на живота, на играта му. Смиряват се, осъзнават, че са част от нея. Разбират, че каквото и да се случва, всичко е наред, защото животът е по-голям от тях. Не спира.

Мария Донева, редактор на сборника, пише „Тези разкази разпознават щастието, умеят да го открият, успяват да го предизвикат и после го провъзгласяват шепнешком.“ Прочетете разказа – „Парис и Елена“.     

Заповядайте да поговорим с Иванка Могилска и Надежда Московска за пътуването, щастието, морето и тайното вечно лято, което всеки човек носи в себе си.

Очакваме ви на 21 ноември, вторник, от 18:30 часа, в библиотеката на Гьоте институт. Носете нещо синьо в/по себе си – шапка, шал, блуза, книга, обици, чорап или два.

...............

За Иванка Могилска: Автор на романи, стихове, разкази и приказки. На особен читателски интерес се радват романа ѝ „Внезапни улици“ (2013) и сборниците с кратки разкази „Тая земя, оная земя“ (2017) и „Обикновени чудеса“. Носител е на награда за дебют „Южна пролет“, Националната награда за поезия „Владимир Башев“ и награда за детска книга „Перото“. Вълнува се от дребните неща от външния свят, които отекват със страшна сила и добиват гигантски размери във вътрешния свят на човека.

За Надежда Московска: Автор на „Свободна Европа“. Води предавания за литература по Програма „Христо Ботев“ на БНР. Вълнува се от проблемите на превода и тълкуването и ги търси в литература, кино, музика, медии, а често и в съвсем всекидневен контекст.

 

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
20.11.2023 г. 15:27
Посетено:
288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38063-ivanka-mogilska-predstavya-sbornika-si-s-razkazi-obiknoveni-chudesa-v-sofiya