Издания / премиери

Библиотека "Родина" представя романа "Рана" от Захари Карабашлиев

21 ноември, 18:00 часа, Изложбена зала "Байер"

Библиотека "Родина" представя романа "Рана" от Захари Карабашлиев

◊ ПОКАНА

Библиотека "Родина" Стара Загора ви кани на представянето на романа "Рана" от Захари Карабашлиев

Заповядайте на среща със Захари Карабашлиев и новия му роман "Рана" на 21 ноември (вторник) от 18:00 ч. в Изложбена зала "Байер".

Модератор: Евгени Черепов

"Рана" е разтърсваща хроника на забравената история на България от началото на XX век, но и неочакван и красив разказ за смелостта, състраданието и любовта, които спасяват човешката душа и в най-мрачните мигове.

Историята в „Рана“ проследява Сава – бежанец от Одринска Тракия след Балканските войни, който е студент по право в София, и Елиза – генералска дъщеря, талантлива пианистка, ученичка в последен клас на Музикалното училище. Любовта им е невинна и кратка — новата, голяма световна война ще прати младия идеалист в школа за запасни офицери, а през септември 1916-а ще го отведе на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче.

Романът излезе на пазара с клеймото на издателство „Сиела”.

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия. Автор е на романа „18% Сиво“, който е преведен в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др. Вторият му роман „Хавра“ излиза през 2017 г., а четири години по-късно авторът издава „Опашката“, която е адаптирана от Явор Гърдев в едноименно представление в Плевенския театър.

Карабашлиев е носител на Националната литературна награда за български роман на годината (2018 и 2022 г.), роман на годината (фондация „ВИК“), „Христо Г. Данов“, „Хеликон“, „Аскеер“ и др. Негови творби са публикувани в книги, сборници и списания, превеждани са на различни езици, а разказът „Разсейки“ през 2018 г. е включен в американската антология „Най-добрата европейска проза“.

Заповядайте!

 

Автор:
Библиотека "Родина"
Публикация:
17.11.2023 г. 22:13
Посетено:
164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38052-biblioteka-rodina-predstavya-romana-rana-ot-zahari-karabashliev