Издания / премиери

Представяне на книга по повод 80-годишнината на проф. Ивайло Знеполски

16 ноември 2023, 18.00 ч., Алма Алтер, Театрална зала, СУ „Св. Климент Охридски“

Представяне на книга по повод 80-годишнината на проф. Ивайло Знеполски

◊ ПОКАНА

Каним ви на представянето на „Мислещият от дистанция човек“ –  книга с докладите от научната конференция по повод 80-годишнината на проф. Ивайло Знеполски. Сборникът обединява изследователските усилия на утвърдени специалисти по хуманитарни науки от България и Европа. Той свидетелства за изключителните заслуги на проф. Ивайло Знеполски да създава условия за ползотворен диалог между интелектуалци от различни краища на континента.

Проф. Стоян Атанасов ще представи книгата и ще ни разкаже за мащабното изследователско дело на Знеполски, свързано с многоликата действителност в България. Заповядайте!

Ще ви очакваме на 16 ноември от 18.00 ч. в Алма Алтер, Театрална зала, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (бул. „Цар Освободител“ 15), гр. София.

 

За „Мислещият от дистанция човек“, съставител Стоян Атанасов

"Този сборник съдържа 16 доклада, представени на конференцията, проведена по случай 80-годишнината на проф. Ивайло Знеполски. Участниците са утвърдени специалисти от България и Европа. Всички те изтъкват заслугите на проф. Ивайло Знеполски като автор на повече от 50 съчинения, заслужил деятел на културата и родното образование с решаващ принос в диалога между европейските и българските интелектуалци и изследователи. Участниците в конференцията третират въпроси от тяхна компетентност. Зад многообразния ѝ характер проличава изключителното умение на проф. Ивайло Знеполски да обединява усилията на талантливи изследователи от нашата страна и от Европа, които разкриват по някоя страна от многоликата действителност на българското общество или представят проблеми, показателни за своята хуманитарна дисциплина." ~ Проф. Стоян Атанасов

 

Ивайло Знеполски е професор от Софийския университет, гост-професор в EHESS (Париж), аниматор на форума „Софийски диалози“, директор на Института за изследване на близкото минало. Автор на 50 книги, между които: „Вебер и Бурдийо – дебатът за интелектуалците“ (ДНЧО, 2003), „Как се променят нещата“ (ИИБМ/СИЕЛА, 2016), „Историкът и множественото минало“ (ИИБМ/СИЕЛА, 2017), „Романи  – семиотични прочити“ (Просвета, 2019), „Семиотика и критика на културата“ (ИИБМ/СИЕЛА, 2019), „Communism, Science and the University. Towards a Theory of Detotalitarianisation“ (Routledge, London, 2020).

 

Авторите:

Михаил Неделчев
Боян Манчев
Жак Рьовел
Боян Знеполски
Даниел Даян
Стоян Атанасов
Георги Лозанов
Димитър Вацов
Джовани Леви
Стилян Йотов
Михаил Груев
Христо Тодоров
Владимир Градев
Александър Кьосев
Сирил Льомийо
Ивайло Знеполски

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
13.11.2023 г. 14:52
Етикети:
научна конференциядокладисборникпредставяне на книгаИзд. "Изток-Запад"
Проф Стоян Атанасовпроф. Ивайло Знеполски
„Мислещият от дистанция човек“
Посетено:
324
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38021-predstavyane-na-kniga-po-povod-80-godishninata-na-prof-ivaylo-znepolski