Издания / премиери

Проф. Александър Шурбанов представя "Кентърбърийски разкази"

15 ноември 2023, 18 часа, Клуб „Максим“ на Военния театър

Проф. Александър Шурбанов представя "Кентърбърийски разкази"

◊ ПОКАНА

Издателство „Изток-Запад“ ви кани най-учтиво на представянето на "Кентърбърийски разкази" от Джефри Чосър, в превод на Александър Шурбанов, ново преработено издание, напомнящо за първите ръкописни издания на тази забележителна книга, с която започва новата английска литература.

В програмата на събитието участват преводачът Александър Шурбанов, издателят Любен Козарев, проф. Евгения Панчева и проф. Владимир Градев.

Представянето ще се състои на 15 ноември, сряда, от 18 ч. в Клуб „Максим“ на Военния театър, ул. „Раковски“ 98.

През 1374 г. крал Едуард III удостоява Чосър – като баща на английската поезия или като доверен служител на двореца – с ежедневна дажба от един галон кралско вино, която поетът да получава и оползотворява до края на живота си.

Следвайки добрия пример, Издателството предлага поне по чаша вино
на всички присъстващи на премиерата.

Ще звучи музика от времето на Чосър и откъси от неговата творба.

 

За „Кентърбърийски разкази“, Джефри Чосър

Кентърбърийските разкази са написани през XIV век на вече отдалечения от нас средноанглийски език, но с тях Джефри Чосър поставя основите на съвременния английски език и на цялата богата традиция на новата англоезична поезия.

Като многоцветен калейдоскоп книгата събира ведно разнообразните жанрове на средновековната литература от рицарския роман и агиографското житие до простонародната шванка, извисява се до героичното и се спуска до фарса и гротеската, за да докаже колко живо и вълнуващо продължава да бъде и до днес това духовно наследство. Тя извлича от него четиво за забава и размисъл.

Може би най-привлекателната страна на тази без­смъртна творба е пъстрата галерия от ярко индивидуални образи – съвременници на автора, представляващи всички обществени слоеве на тогавашна Англия, в чиито характери и взаимоотношения разпознаваме неизменността на човешката природа.
~ Александър Шурбанов

 

За автора

Джефри Чосър е английски автор, поет, дипломат и философ. Той е известен като „баща на английската литература“, защото популяризира английския език вместо да пише на латински или френски език. Той е най-известен със своята колекция от стихове, наречена „Кентърбърийски разкази“.

 

Автор:
Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
12.11.2023 г. 14:39
Посетено:
554
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/38005-prof-aleksandar-shurbanov-predstavya-kentarbariyski-razkazi