Издания / премиери

Премиера на "Конспирология за напреднали – най-новата книга на Румен Воденичаров

9 ноември 2023, 18:00 ч., Клуб „Журналист“ - София

Премиера на "Конспирология за напреднали – най-новата книга на Румен Воденичаров

◊ ПОКАНА

Заповядайте на премиерата на най-новата книга на Румен Воденичаров –   „Конспирология за напреднали“. На срещата с автора ще дискутираме теми, които винаги предизвикват размисъл – както за премълчаните моменти в историята, така и за бъдещите предизвикателства, пред които е изправено човечеството. Ще имаме възможност да се запознаем и със съставителя на книгата, който е и автор на единствения по рода си „предговор на предговора“ - Румен Воденичаров-младши. С него ще коментираме концепцията за поляризация на обществото и как бихме могли да избягаме от подобен капан, “търсейки правилни въпроси, а не удобните отговори”, както казва самият той.

Ще ви очакваме на 9 ноември (четвъртък) от 18:00 ч. в клуб „Журналист“ (ул. „Граф Игнатиев“ 4), гр. София.

 

За „Конспирология за напреднали“, Румен Воденичаров

В днешно време можем да разграничим два ясно открояващи се типа хора: едните често са подигравани, другите често са подценявани. Едно обаче е сигурно: историята на света не е толкова далеч от заговорите, колкото би ни се искало – като се започне от сделки между Велики сили, мине се през появата на съмнителни технологии и се стигне до съвременните планове за бъдещето на човечеството. Тези години станахме свидетели как подобия на хора се опитват да наложат уродливата си визия за бъдещето. Стремежът им е планетата да се превърне в образцов дом на антиутопията, при спазване на най-високите стандарти на научната фантастика. Сякаш са преобърнали последния вопъл на Гьоте и копнеят за: „Мрак, повече мрак.“ Съпротивителните сили на човечеството изглеждат отслабени. Сетивността към злото е достигнала критичния минимум.

Но нека погледнем откъм светлата страна – всеки облак има сребърна подплата. Повод за оптимизъм ни дават думите на Ейбрахам Линкълн, според когото „не можеш да лъжеш целия народ през цялото време“. Голямото проглеждане предстои. То ще бъде резултат от усилията на мислещите хора с ясни ценностни ориентири. Настоящата книга е опит за дисекция на някои заблуди на нашето съвремие. Цели да стимулира здравословен скептицизъм към лукавите слова за „здравословен“ и „природосъобразен“ живот. Изглежда и ние, също като Данте, трябва да преминем през ада, за да стигнем до рая. Преминаването няма да е лесно, но когато сме подготвени и осведомени, можем да го превърнем в едно голямо приключение.

И да не забравяме: буквалният смисъл на думата „конспиратор“ е човек, който спира коне.

 

За Румен Воденичаров

Румен Воденичаров е роден в Садово. Завършва с отличие „Гимназия с преподаване на руски език“ (1952–1956) и „Висшия химико-технологичен институт“ (ВХТИ) (1956–1962) в София. Доктор по квантова химия (1969). Работил е като асистент по физикохимия във  ВИХВП-Пловдив и старши научен сътрудник и ръководител секция Аналитична в Научноизследователския химико-фармацевтичен институт (НИХФИ) – София (1970–1997). Има десетки публикации в областта на квантовата химия, фармацевтичния анализ и добрата производствена практика на лекарствени продукти.

В политиката влиза като председател на Независимото дружество за защита правата на човека (НДЗПЧ) (1989–1990), основател на СДС и народен представител в VII ВНС. Бил е председател на сдружение „Хелзинкски наблюдател“ – България и зам.-председател на ПП „Нова Зора“. Участва в първите преки президентски избори (1991–1992) заедно с Велко Вълканов като кандидат за вицепрезидент. На втори тур двойката получава гласовете на над 2,5 милиона избиратели. Автор е на повече от 300 статии в периодичния печат. Владее руски, английски и немски.

 

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
08.11.2023 г. 13:15
Етикети:
премиера на книгаИзд. "Изток-Запад"
„Конспирология за напреднали“
Румен Воденичаров
Посетено:
406
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37989-premiera-na-konspirologiya-za-naprednali-nay-novata-kniga-na-rumen-vodenicharov