Издания / премиери

Представяне на „Египетски приказки“ в Пловдив

8 ноември, 18:00 ч., Изследователски център-музей „Тракарт“

Представяне на „Египетски приказки“ в Пловдив

◊ ПОКАНА

Вълшебната колекция от „Египетски приказки“ ще бъде представена и в Пловдив. Талантливият художник Борис Стоилов и Сергей Игнатов – основател на Египтологията в България, съставител, преводач и автор на истории в книгата, ще ни поведат из приказния свят на Древен Египет. Ще срещнем фараони, сфинксове, мъдреци и говорещи животни. Ще чуем за сътворението на света и омагьосания остров, за войната на боговете и съдбата на славни герои.

Заповядайте да се насладим заедно на тази завладяваща съкровищница на истории!

Очакваме ви на 8 ноември (сряда) от 18:00 ч. в Изследователски център-музей „Тракарт“ (ул. „Княз Александър I Батенберг“ 25), Пловдив.

 

За „Египетски приказки“, съставител Сергей Игнатов

Тръгваме на невероятно пътешествие в приказния свят на древните египтяни. Ще бродим сред храмове и пирамиди, дворци и далечни земи. Ще срещнем богове и герои, мъдреци и говорещи животни.

Ще станем свидетели на велики битки, на смелост и доблест, но и на предателство и страдание. Ще поговорим с древния Сфинкс и ще се запознаем със змея на Острова на изобилието. Ще разберем, че боговете обичат смелите, а перото на истината винаги тежи на везните на справедливостта.

Да полетим с птицата ибис чак до река Нил и да се потопим в загадките и мъдростта на Древен Египет.

Илюстрации: Борис Стоилов

 

За Сергей Игнатов

Сергей Симеонов Игнатов е български историк-египтолог и политик. Основател на египтологията в България. От 19 ноември 2009 г. до 6 февруари 2013 г. е министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов. Проф. Игнатов е първият българин, избран за Ректор на европейски университет ‒ Европейски университет за хуманитарни науки (от 1 март 2018 г.).

Професор по египтология в Нов български университет, ръководител на Българския институт по египтология.

Член на „Friends of Europe“, член на Настоятелството на „South-East European Research Centre (SEERC), член на Настоятелството на Нов български университет.

 

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
07.11.2023 г. 12:09
Посетено:
286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37981-predstavyane-na-egipetski-prikazki-v-plovdiv