Издания / премиери

Представяне на романа "9 зайци" и разговор с Виргиния Захариева за мястото на творчеството в живота ни и пътя на себеразвитие

7 ноември, 11.00 ч., Тържествена зала на УНСС - София

Представяне на романа "9 зайци" и разговор с Виргиния Захариева за мястото на творчеството в живота ни и пътя на себеразвитие

◊ ПОКАНА

Каним ви на представянето на романа „9 зайци“ на Виргиния Захариева. То ще се състои в рамките на „4-та университетска седмица на книгата 2023 г.“, организирано от УНСС. На срещата ще разговаряме за същността на творческия процес и ще разберем как се пише автобиографичен роман. 

Ще ви очакваме на 7 ноември (вторник) от 11.00 ч. в Тържествена зала на Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Студентски град, ул. „8 декември“ 19, гр. София.

 

За „9 зайци“, Виргиния Захариева

„9 зайци“ е нещо като „дневник“, написан от съвременна, образована, еманципирана градска, пътуваща, българска жена на средна възраст. Това е щастлива книга за щастлив личен живот.
           Дубравка Угрешич

„9 зайци“ e сред най-важните български книги, появили се през последните две десетилетия... Страници за детството сред най-мощните, написани някога на български език.
          Димитър Камбуров, в-к „Култура“

И наистина, нужна е извънредна дарба, за да бъдеш едновременно гаменка, цапната в устата и фанатичен естет, да си джаста-праста и фатално женствена, да се мериш нонстоп нахакано със света и да се замерваш самоубийствено с него... В „9 зайци“ има много страх, гняв, смях, секс и преди всичко много жива и свободна литература.
          Марин Бодаков, в-к „Култура“

Има много необичайни и незабравими моменти в книгата, усещане за абсурд, истинско остроумие и чувство за хумор. Захариева има какво да ни каже и владее езиковите средства, за да развие своята история по интелигентен, дори изкусителен начин. Това също е феминистка книга, която показва провала на много мъже да се обвържат истински със съпругата и семейството си. Със сигурност обаче не е книга на мъжемразка, а на истински състрадателен човек.
           Томас Хубнер

Романът „9 зайци“ е преведен на английски и е включен в списъка на значими книги от American Library Association’s Notable Books Council.

Това ново, редактирано и допълнено издание е придружено от специално безплатно приложение: книжката „29 рецепти от романа „9 зайци“. Събраните в него рецепти са прости, вкусни и винаги готови да бъдат приготвени. Някои знам от баба, други са ме настигнали по пътя и са се настанили трайно в кухнята ми. Те са персонажи от книгата „9 зайци“ и за мен е радост да ги споделя с вас. – Виргиния Захариева

 

За автора

Виргиния Захариева е артист, писател и психотерапевт. Тя пише, улавя звуци, рисува и изследва психиката, тялото и душата на човека.

Повече от 20 години Виргиния гради своя частна практика и специфичен психотерапевтичен подход, който обединява познанията на западната психотерапия, телесноориентирания метод, източната философия и дзен практики.

Завършила е българска филология и психология в СУ „Климент Охридски“ и има 4-годишна следдипломна квалификация в школата по неорайхианската аналитична психотерапия. Била е директор, преподавател и супервайзор (2011-2019 г.) в Българския институт по неорайхианска аналитична психотерапия.

Литературните критици определят Виргиния Захариева като един от талантливите представители в съвременната българска литература. Нейният роман „Девет зайци“ е преведена на английски и e публикувана в Англия (2012 г.) и в САЩ (2014 г.). Автор е също на сборника с есета „Милостта на малките огледала“ (2010 г.), на стихосбирката „Етюди за една ръка“ и др.

https://www.virginianotes.com/bg/

Автор:
Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
06.11.2023 г. 16:29
Посетено:
230
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37972-predstavyane-na-romana-9-zaytsi-i-razgovor-s-virginiya-zaharieva-za-myastoto-na-tvorchestvoto-v-zhivota-ni-i-patya-na-seberazvitie