Издания / премиери

Представяне на монографията „Le regard sur la France“ на Ирина Генова

9 ноември 2023 г., 16.30 ч., Нов български университет

Представяне на монографията „Le regard sur la France“ на Ирина Генова

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Изящни изкуства“ представят монографията „Le regard sur la France: La réception en Bulgarie de la culture visuelle au-delà du Rideau de fer dans les années 1960“ с автор проф. д-р Ирина Генова в превод на френски език от гл. ас. д-р Милен Шипчанов на 9 ноември 2023 г. от 16.30 ч. в книжарницата на Нов български университет.

Събитието е с водещ гл. ас. д-р Владимир Маринов и дискутанти гл. ас. д-р Милен Шипчанов, доц. д-р Боян Манчев, проф. д-р Ирина Генова.

Монографията изследва погледа към френската арт сцена от България през 1960-те години. Посредством конкретни случаи е изявена културната динамика на десетилетието. Обсъждат се участия в международни арт форуми, размяна на изложби, примери от визуалната култура на всекидневието. Невъзможно е погледът към Франция да бъде разграничен строго от погледа към Запада, както и от контактите с други страни на изток от Желязната завеса. Тази множественост е затруднение, но и шанс за по-широк хоризонт на днешното разбиране. През разглеждания период френското изкуство е представяно в България ретроспективно и избирателно. Идеологизираната критика обсъжда някои достижения на модерното изкуство до Втората световна война в границите на фигуративния образ, но не харесва машините на Тенгели, оп-арта, чудатите обекти на Новите реалисти, антропометриите на Ив Клайн. Пикасо е представян само с ранните му периоди. Завесата на смислите се оказва най-устойчивата проява на Желязната завеса. Множество референции към гласове на артисти, критици, идеолози от напрегнатия дебат през 1960-те изразяват потребността за разбиране на случващото се днес.

***
Ще откриете книгата в Електронния каталог на изданията на НБУ.
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

Автор:
Център за книгата
Публикация:
06.11.2023 г. 13:44
Посетено:
270
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37971-predstavyane-na-monografiyata-le-regard-sur-la-france-na-irina-genova