Издания / премиери

Премиера на "Голям японски йероглифен речник" от Радослав Цалта във Варна

7 ноември, от 17.00 ч., Книжарница „Сиела“, Фестивален и конгресен център – Варна

Премиера на "Голям японски йероглифен речник" от Радослав Цалта във Варна

◊ ПОКАНА

Премиера на „Голям японски йероглифен речник“ във Варна

Радослав Цалта ще представи „Голям японски йероглифен речниквъв Варна. На срещата ще научим любопитни факти за историята на японските йероглифи и интересни особености, свързани с тяхната калиграфия и фонетика. Ще чуем още какво е вдъхновило автора да създаде този уникален по рода си речник, за кого е подходящ и как да го използваме успешно. 

Очакваме ви на 7 ноември (вторник) от 17.00 ч. в книжарница „Сиела“, Фестивален и конгресен център – Варна (бул. „Сливница“ 2), гр. Варна.

 

За „Голям японски йероглифен речник“, Радослав Цалта

В речника се съдържа информация за 2800 японски йероглифа. Включени са всички 2136 знака от образователния минимум, утвърден от японското Министерство на образованието. Йероглифите са илюстрирани с над 8000 примерни думи, включващи различните им четения.

Предговорът съдържа уводна статия с кратка история на японските йероглифи, тяхната класификация и структура, както и основни правила при изписването им. В края на книгата като приложения са включени набор от показалци, които позволяват търсене на йероглифи по различни критерии.

Речникът е предназначен за всички, които имат интерес към японската писменост.

 

За автора:

Радослав Емилов Цалта-Младенов е роден в Габрово, но живее във Варна. По образование и професия е софтуерен инженер. Има кратка преподавателска практика в Техническия университет – Варна по специалността едночипови микроконтролери. В допълнение към своите професионални интереси проявява силно увлечение към японския език, култура и история и започва изучаването им. Особен интерес проявява към японската писменост. Този интерес е отразен в идеята за създаването на японски йероглифен речник.

 

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
06.11.2023 г. 12:33
Етикети:
Варнапредставяне на книгаИзд. "Изток-Запад"
Радослав Цалта
„Голям японски йероглифен речник“
Посетено:
257
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37967-premiera-na-golyam-yaponski-yeroglifen-rechnik-ot-radoslav-tsalta-vav-varna