Издания / премиери

"Самота, която уж я няма" е най-новата поетична книга на Мариета Пигелер

Премиерата ще бъде на 24 ноември от 18:00 ч. в Клуб "Журналист" в София

◊ ПОКАНА

На 24 ноември, петък, от 18: 00 часа в Клуб "Журналист" в София ще се състои премиерата на най-новата поетична книга на Мариета Пигелер "Самота, която уж я няма". Стихосбирката ще бъде представена от нейния редактор и издател Ивайло Диманов.

“Ноемврийска сутрин е. Вероятно вие, които сега четете този текст, бяхте с мен, без да го знаете. Кафето ни е чакало - вас и мен. Отпивали сме го поотделно, но почти едновременно. Интернет мрежата, зад която вие стоите, ме чака и търпеливо свети чрез екрана на компютъра. Живи сме. Сенките на милионите, които в този момент се борят за живота, се спотайват зад монитора и аз ги усещам. Със сигурност и вие. Ще прочетем след малко новините за всичките наши и техни страхове, които бързо и страховито растат върху планетата. Сама съм и не съм. Самотата е колкото личен проблем, толкова и неличен. Другите, всъщност, са повечето време вътре в умовете ни. На всички ни се е струвало, че до нас физически стои някой, но ние мислено не сме там, а другаде и с някой друг. Да не се замеряме с онези думи на Сартър. Да осъзнаем чуждото присъствие в нас, да го приемем. Да благодарим на самотата и да поплачем за нея. Защо ли от векове поетите плачат за нея. Какво толкова. Струва ми се, че книгата ми “Самота, която уж я няма”, писана повече от 10 години, кръжи покрай тази идея. Ще се съгласите ли с мен или не, аз няма никого от вас да изтрия от мислите си. От една страна, защото не мога (изглежда, че така е устроен човешкият мозък), от друга - защото не искам. Всички сте там - познатите и непознатите, приятелите и враговете, живите и мъртвите.” - думи на Мариета Пигелер към бъдещите читатели на нейната нова книга.

Жената
     Посвещавам на всички жени,
     край които никой хетеросексуален мъж
     няма да се размине без последствия.
 
Жената е пъзелът на света.
Късчета загадка.
Неразрешени, неразрешими.
Ще дойде Мъжът -
ще ги сглоби, стъпче, разпръсне или обърка.
Ще дойдат Деца - ще поиграят с тях.
Всички те, един след друг,
един ден ще си тръгнат.
Ще остане Тя - като костилката
във всеки земен плод,
която никой няма да изяде.
 
Мариета Пигелер е автор на стихосбирките "Размисли за пътя и обувките" (1995 г., с редактор поетесата Мария Генова) и "Толкова тънка граница" (2010 г., с редактор проф. Пламен Дойнов). Нейни стихове са включени в антологии в България и САЩ. През 2014 г. печели трета награда на поезия в САЩ в Международен конкурс на издателство Little Red Tree. Публикувала е много рецензии за книги, културни премиери и театрални постановки в национални издания. Най-новата ѝ книга "Самота, която уж я няма" вече е публикувана на немски език и на английски език. Предстои ѝ среща и с българските читатели.
 
Заповядайте на премиерата на "Самота, която уж я няма" на 24 ноември, петък, от 18:00 часа в Клуб "Журналист" в София.
Автор:
Организаторите
Публикация:
04.11.2023 г. 16:11
Етикети:
Клуб "Журналист"Ивайло Димановстихосбиркапремиерапоезия
"Самота която уж я няма"
Мариета Пигелер
Посетено:
342
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37961-samota-koyato-uzh-ya-nyama-e-nay-novata-poetichna-kniga-na-marieta-pigeler