Издания / премиери

Представяне на книгите "Теоретични основи на тероризма и антитероризма" и "Сигурност и защита на обекти с масово пребиваване на хора"

30 октомври 2023, 16.15 ч., Военна академия „Г. С. Раковски“

Представяне на книгите "Теоретични основи на тероризма и антитероризма" и "Сигурност и защита на обекти с масово пребиваване на хора"

◊ ПОКАНА

Представяне на книгите „Теоретични основи на тероризма и антитероризма“ и „Сигурност и защита на обекти с масово пребиваване на хора“

Каним ви на представянето на книгите „Теоретични основи на тероризма и антитероризма“ на П. Маринов, С. Стойков и Д. Иванов, и „Сигурност и защита на обекти с масово пребиваване на хора“ на Лъчезар Милушев.

На срещата с авторите ще поговорим за кризата на глобализиращия се свят и променящата се среда на сигурност. Ще научим какви са причините за възникването на тероризма, за изграждането на системи за сигурност и как се действа в извънредни ситуации.

Заповядайте на 30 октомври (понеделник) от 16.15 ч. във Военна академия „Г. С. Раковски“ (бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 82), гр. София                                 

За „Теоретични основи на тероризма и антитероризма“, П. Маринов, С. Стойков и Д. Иванов

Учебникът „Теоретични основи на тероризма и антитероризма“, част първа, е предназначен за подготовката на слушателите, докторантите, студентите и специализантите от Военна академия „Г. С. Раковски“. Този учебник е разработен по Национална научна програма „Сигурност и отбрана“ (задача 1.1.3. Анализ и оценка на системи за управление на антитерористичната дейност и изработване на научнообосновани предложения за тяхното усъвършенстване), която е финансирана от Министерство на образованието и науката на Република България. В учебника е дадена подробна информация относно същността на тероризма и неговото развитие. Той може да служи при подготовката по дисциплините от учебните планове на специалностите „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ и „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво“, в подкрепа на други специалности, както и при разработването на дипломни работи и други научни публикации.  Учебникът „Теоретични основи на тероризма и антитероризма“, част първа, е разработен под общото ръководството на полк. доц. д-р Петър Маринов, доцент в катедра „Сухопътни войски“ от факултет „Командно-щабен“ на Военна академия „Г. С. Раковски“. Отделните раздели и точки са разработени както следва: полк. доц. д-р Петър Маринов – Раздели I, III, IV, V и VI,  проф. д. н. Стойко Стойков – Раздел I, т. 3, и майор Димо Иванов – Раздели II, V и VI.

За Петър Маринов, Стойко Стойков и Димо Иванов

Полк. доц. д-р Петър Маринов започва службата си през 1997 г. като офицер, а от 2010 г. е преподавател във Военна академия „Г. С. Раковски“, основен автор и ръководител на магистърска програма „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ и на Център за изследване на екстремизма и тероризма. Полк. Маринов има участие в мисии на Българската армия в Ирак и Афганистан. Преминал е редица специализации в България, САЩ и Турция. От 2022 г. е член на NATO Independence Scientific Evaluation Group с отговорност „Противодействие на тероризма“. През същата година е избран за председател на секция „Сигурност и отбрана“ на Съюза на учените в България.

Майор Димо Иванов преподава във Военна академия „Г. С. Раковски“ и в магистърска програма „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“. Секретар е на Център за изследване на екстремизма и тероризма. Завършва Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Притежава магистърски степени по специалности „Национална и регионална сигурност“ и „Психология“. През 2020 г. завършва и магистърската специалност в професионално направление „Военно дело“. Бил е военен психолог, вкл. психолог на българския контингент в Афганистан.

Професор, доктор на науките, полковник (о.з.), инж. Стойко Димитров Стойков притежава богат опит в ръководството и академичната дейност. Основните му научни интереси са изучаването на новите тенденции и трансформацията в сектора на сигурност­та, моделирането и симулациите във военната сфера и проблемите пред съвременната отбрана. В своята кариера заема длъжности: научен секретар на специализирания научен съвет по „Военни науки“ към Министерския съвет, председател на секция „Сигурност и отбрана“ на Съюза на учените в България и заместник-началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ по научната част.

 

За „Сигурност и защита на обекти с масово пребиваване на хора“, Лъчезар Милушев

Заплахите за живота, здравето, имуществото на човека и ценностите на нашите общества променят характера си, като увеличават динамиката на произтичащите от тях рискове за сигурността на хората. В тази книга авторът откровено представя вижданията си за развитието на обществените отношения и техните културни ракурси, генератори на заплахи за човечеството. Споделени са натрупаните знания и преживеният опит по отношение на сигурността на обектите с масово пребиваване на хора и управлението при извънредни ситуации и кризи. Дълбокото разбиране на автора е, че не е оправдано и не е справедливо спрямо гражданите да се активират мерки за сигурност едва когато се случи някаква извънредна ситуация и загинат или пострадат хора. Рационално е да се прилагат балансирани мерки за сигурност, насочени към превенция на рисковете. Девизът на автора е, че никой не иска да се случват рискови събития, но те се случват, а единственият ни шанс е да сме подготвени да реагираме адекватно и рационално.

За Лъчезар Милушев

Д-р Лъчезар Милушев е експерт по сигурност и управление при кризи, натрупал знания и опит във въоръжените сили, Министерството на вътрешните работи и като ръководител на сигурността в Националния дворец на културата в София. Преподавател във ВА „Г. С. Раковски“ и СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
28.10.2023 г. 13:05
Етикети:
сигурностпредставяне на книгиИзд. "Изток-Запад"
Център за изследване на екстремизма и тероризма
учебник
Посетено:
305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37915-predstavyane-na-knigite-teoretichni-osnovi-na-terorizma-i-antiterorizma-i-sigurnost-i-zashtita-na-obekti-s-masovo-prebivavane-na-hora