Издания / премиери

Представяне на българското издание на книгата "От същото тесто" от Бранко Цветкоски

26 октомври 2023, 18:30 часа, КИЦ на Република Северна Македония в София

Представяне на българското издание на книгата "От същото тесто" от Бранко Цветкоски

◊ ПОКАНА

На 26 октомври (четвъртък) 2023 от 18:30 часа, в галерията на КИЦ на Република Северна Македония в София ще се състои представяне на българското издание на книгата „От същото тесто" от Бранко Цветкоски. Тази поетична книга на Цветкоски е издание на ИК „Захарий Стоянов" от София, преводът е на Роза Боянова.

За книгата „От същото тесто – стихове за смъртта и надеждата" ще говорят: издателя Иван Гранитски, преводачката и писателка Роза Боянова, писателя Димитър Христов и самия автор – Бранко Цветкоски.

Македонският поет и литературен критик Санде Стойчевски, в една част от своето обръщение към книгата, за делото на Цветкоски е написал:

„Неговият литературен успех, тази истинска експлозия на всички езици на света, означава особена гордост за македонската литература и култура, защото е между най-редките, сред неколцината съвременни наши писатели, които поради многопластовостта и дълбочината на своите лирически текстове се разпознават като извисени литературни присъствия на богатата карта на творчески личности. За това свидетелстват високите оценки на големите критически пера на езиците, на които са отпечатани книгите му, но и големите отличия, награди и признания, които нашироко културният свят споделя с най-изтъкнатите литературни творци в съвременния свят.

Най-новата стихосбирка на Цветкоски носи тежко, многопластово, вълнуващо, рефлексивно заглавие, от чийто център може да се извличат нюанси и отговори, които посочват позицията, според която всичко извира от една и съща формула. Колкото и да успяват да се раздалечат съставките на това незабележимо и загадъчно ВСИЧКО, на каквото и да е разстояние, до което могат да се издигнат в амбицията, за да достигнат до себе си, колкото и да се прибират в черупката на уникалността и да се отдават на многообразието, става ясно, че границата между „този и онзи свят" е само наше намерение, непоклатима условност, слаба илюзия за утеха. Всъщност, необходимо ли е изобщо да става дума за утеха, щом се оказва, че това общение, това всеобхватно свързване на всичко, което е тук и там, не е никакво отричане или каквато и да било пречка за собственото профилиране, а широка врата, която води към мисловно просветление, където „под едни и същи пръсти се извива музиката на вечността ", където няма друга същност, друго тесто, както пее нашият поет."

 

За автора:

Бранко Цветкоски (Слатино, Охридско, 21 юни 1954) е македонски поет, литературен критик, есеист, преводач, публицист и издател. Завършил Филологически факултет на университета „Св. св. Кирил и Методий" в Скопие.

Работил како журналист във вестник „Нова Македония", главен редактор на Книгоиздателството „Култура", секретар на Дружеството на писателите на Македония, председател на манифестацията „Рацинови средби", директор на Македонския народен театър, редактор и главен уредник на списанието „Стремеж", един от основателите на Балканската книжовна фондация „Балканика", основател, директор и главен редактор на издателска къща „Макавеј" и списанието „Книжевно житие", уредник-продуцент в Македонската информационна агенция (МИА), член на редакционния съвет на поредицата „Македонска литература в 135 тома" и на поредицата „Превод на литературни трудове получили Нобелова награда", както и директор на Градската библиотека „Брака ` Миладиновци" в Скопие. Живее в Скопие.

Цветкоски е член на Македонския ПЕН център и на Дружеството на писателите на Северна Македония, почетен член на Съюза на българските писатели, член на Славянската литературна и артистична акaдемия със седалище Варна (България) и неин коoрдинатор за Република Северна Македония, член на Академията на изящните изкуства – Вевчани, Северна Македония.

Участвал е в литературни фестивали, писателски срещи и конференции на интелектуалци в: България, Турция, Гърция, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Германия, Италия, Румъния, Молдова, Русия, Полша, Китай, Черна Гора, Словакия, Чехия, Азербайджан, Украйна, Унгария, Швеция и т.н

 

Автор:
КИЦ на Р Северна Македония в София
Публикация:
26.10.2023 г. 11:02
Етикети:
Бранко ЦветкоскиРоза Бояновапоезияпредставяне на книгаКИЦ на РСеверна Македония в София
„От същото тесто – стихове за смъртта и надеждата"
ИК „Захарий Стоянов"
Посетено:
291
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37903-predstavyane-na-balgarskoto-izdanie-na-knigata-ot-sashtoto-testo-ot-branko-tsvetkoski