Издания / премиери

Представяне на „Опити. Том 3“ на Мишел дьо Монтен

23 октомври 2023, 18.00 часа, Алма Алтер, Театрална зала, СУ „Св. Климент Охридски“

Представяне на „Опити. Том 3“ на Мишел дьо Монтен

◊ ПОКАНА

Представяне на „Опити. Том 3“ на Мишел дьо Монтен

Проф. Стоян Атанасов ще представи „Опити. Том 3 на Мишел дьо Монтен. Третата книга на знаменитата творба се появява осем години след първите две – в далечната 1588 г. Тя е своеобразен синтез на творчеството на великия мислител. В нея Монтен говори за старостта и за края на живота, за жените, за знанието, почерпено от книгите и от живия опит. На срещата ще поговорим за пътя към себепознанието и неизменността на човешката природа. Ще имаме удоволствието да се докоснем до достиженията на един блестящ ум, които остават актуални и днес. Заповядайте на представянето! 

Очакваме ви на 23 октомври (понеделник) от 18.00 часа в Алма Алтер, Театрална зала, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (бул. „Цар Освободител“ 15), гр. София.

                                 

За „Опити“ т.3, Мишел дьо Монтен

„Книга трета е своеобразно резюме и кулминация на Опити. През 1580 г. Монтен публикува първите две части на своята творба. Книга трета излиза през 1588 г. В периода 1580–1588 г. се случват две големи събития в живота на писателя: през 1580–1581 г. страдащият от бъбреци Мишел дьо Монтен предприема 17-месечно пътуване в Швейцария, Германия и Италия, а през есента на 1581 г. той е избран за кмет на Бордо с двугодишен мандат. След това кметуване бива преизбран (по изключение) за още две години. Така Монтен е кмет на своя град от 1582 до 1586 г. За тези събития той не говори пряко, но те очевидно са повлияли на неговите идеи.

В книга трета 55-годишният автор говори за старостта и за края на живота, за жените, за знанието, почерпено от книгите и от живия опит. Последната глава 13 от книгата е озаглавена „За опита“ (De l’expérience). От друга страна, както знаем, Монтен озаглавява своята творба Опити (Essais). Смисълът на думата е „вкусване“, „опитване“. Докато с думата essai авторът подсказва безпрецедентния характер на своята книга, която се различава от тогавашната специализирана литература, с думата expérience той обозначава индивидуалния опит с решаващо значение за възгледите му по политически, медицински, социални, битови и др. въпроси.“

Стоян Атанасов

 

За автора

Мишел дьо Монтен (1533–1592) е френски философ и писател от епохата на Ренесанса, автор на книгата „Опити“ (фр. Essais). Неговият начин на писане утвърждава жанра есе, което прави от Монтен една особено значима фигура в интелектуалната история на Запада.

Монтен се ражда във фамилния замък в град Сен-Мишел-дьо-Монтен (Дордон) в близост до Перигьо и Бордо. Неговият баща, Пиер Ейкем (получил аристократичната титла „дьо Монтен“), участник в Италианските войни, бил кмет на Бордо; умира през 1568 година. Майката – Антоанета де Лопес, е от семейството на заможни арагонски евреи. В ранното си детство Мишел се възпитава по либерално-хуманистичната педагогическа методика на баща си – неговият учител, немец, въобще не владеел френски език и говорел с Мишел изключително на латински.

По времето на хугенотските войни, Монтен често е посредник между враждуващите страни, него еднакво го уважавали кралят-католик Анри III и протестантът Анри Наварски.

През 1565 г. Монтен се жени, като получава солидна зестра. След смъртта на баща си през 1568 г. той наследява родовото имение Монтен, където се и заселва през 1571 г., продава своята съдийска длъжност и излиза в оставка. През 1572 г., на 38-годишна възраст Монтен започва да пише своите „Опити“.

Писателят умира на 13 септември 1592 г.

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
20.10.2023 г. 11:58
Посетено:
292
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37867-predstavyane-na-opiti-tom-3-na-mishel-dyo-monten