Издания / премиери

Представяне на книгата "Пътища към устойчивостта" от д-р Атанаска Станчева

Събитието е част от инициативата „Европейска нощ на учените – SEARCH 2023“

◊ ПОКАНА

Европейската нощ на учените - "SEARCH 2023" в ИЕФЕМ - БАН продължава с представяне на монографичното изследване на д-р Атанаска Станчева „Пътища към устойчивостта. Нови културни перспективи във взаимодействието човек - околна среда през призмата на две природозащитни движения в България“.

Заповядайте на 17 октомври (вторник) от 18 ч. в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

С книгата ще ни запознаят проф. д-р Ана Лулева и доц. д-р Петър Петров от ИЕФЕМ-БАН, и издателят Тодор Станчев.

Изследването се фокусира върху примерни пътища към устойчивостта, разглеждана в своята цялост като съчетание на екологично, социално и икономическо измерение, чрез модели на живот „в хармония с природата“ и нови форми на производство, дистрибуция и потребление на „чиста храна“. То анализира взаимодействието човек – околна среда и дава поглед върху природозащитничеството като процес, съставен от идеите и действията чрез които хората изразяват и осъществяват възприетите от тях отговорности към околната среда. Книгата представя жизнения опит на представители на две природозащитни движения и действията, които те предприемат, за да подобрят състоянието на Земята.

Атанаска Станчева работи като главен асистент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките. През 2017 г. защитава дисертация на тема „Екодвижения в постсоциалистическа България. Културни практики и гражданска активност“ в същия институт. Тази книга е преработен вариант на докторантското ѝ изследване. Научните ѝ интереси са насочени към проучване на взаимодействието човек – околна среда, постпродуктивисткия преход и устойчиво развитие в селските райони, ролята на НПО при въвеждане на екологични политики и стратегиите на местни предприемачи в изграждането на устойчив поминък в селата.

 

Автор:
Юлия Попчева, ИЕФЕМ БАН
Публикация:
16.10.2023 г. 16:02
Етикети:
ИЕФЕМ БАНЕвропейска нощ на учените
доц. д-р Петър Петров
проф. д-р Ана Лулева
"SEARCH 2023"
д-р Атанаска Станчева
"Пътища към устойчивостта"
представяне на на книга
Посетено:
296
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37831-predstavyane-na-knigata-patishta-kam-ustoychivostta-ot-d-r-atanaska-stancheva