Издания / премиери

Община Русе ще представи книгата "Светлопис" - избрани стихотворения от Здравко Кисьов

18 октомври, 18 часа, Зала „Европа“ на Доходно здание - Русе

Община Русе ще представи книгата „Светлопис“ - избрани стихотворения от Здравко Кисьов

На 18 октомври, сряда, от 18 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание ще бъде представена книгата „Светлопис“ (изд. „Ерго“, София, 2023) с избрани стихове на един от големите русенски поети Здравко Кисьов. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Събитието се организира от Община Русе и в него ще се включат театралният критик Крум Гергицов, съставителят на книгата Роман Кисьов, актьорът от Русенския драматичен театър Косьо Станев и учениците от НУИ „Проф. В. Стоянов“ Ваяна Колева – пиано, Жана Желева – флейта, Мейи Ван – пиано.

Здравко Кисьов (1937 – 2015) е известен поет и преводач на поезия. Целият му живот е свързан с град Русе, където е работил като литературен редактор. Членувал е в Съюза на българските писатели (от 1970), основател и първи председател на Дружеството на писателите в Русе от неговото създаване през 1976 до 1991 г. Той е и един от основателите на Регионалния телевизионен център към БНТ в града, където е работил като отговорен редактор (1973 г.). От 1974 е членувал в Съюза на преводачите в България, а също така и в Съюза на българските журналисти, както и в Българския ПЕН център. Член на редакционния съвет на международното многоезично списание за Югоизточна европейска духовност и култура „Carmina Balcanica“ от неговото създаване в Румъния през 2008 г. до 2015 г.

Автор е на 20 книги, предимно с поезия, и е превел повече от 20. Негови стихове са преведени на 21 езика. Книги на Здравко Кисьов се намират в най-големите библиотеки на света, сред които Британската библиотека в Лондон, Конгресната библиотека във Вашингтон, университетските библиотеки в Оксфорд, Харвард и много други.

Участвал е в редица международни литературни форуми. Удостояван е с високи български и чуждестранни отличия и награди, между които орден „Кирил и Методий“ I степен, Награда „Русе“ за изкуство и култура, „Заслужил за полската култура“ на Министерството на културата на Полша, кавалер на ордена „Кръст на земята на Марияна“ на президента на Естония, Международна литературна награда „Тудор Аргези“ – Румъния, почетен гражданин на Русе и др.

Автор:
Община Русе
Публикация:
13.10.2023 г. 11:22
Посетено:
259
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37824-obshtina-ruse-shte-predstavi-knigata-svetlopis-izbrani-stihotvoreniya-ot-zdravko-kisyov