Издания / премиери

Премиера на книга с разкази на Данила Райчева „Една и съща жена“

За книгата ще говорят Йорданка Белева и Евгения Динева

Премиера на книга с разкази на Данила Райчева „Една и съща жена“

◊ ПОКАНА

Издателство „Ерго“
и
Гьоте-институт България

Ви канят на премиера на дебютната книга с разкази на Данила Райчева „Една и съща жена“. Събитието ще се състои в библиотеката на Гьоте-институт България на 19 октомври, четвъртък, от 18:30 ч. За книгата ще говорят Йорданка Белева и Евгения Динева.

Данила Райчева е родена в гр. Велико Търново. Завършва английска филология и магистратура по транслатология с английски език във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. През 2021 г. е удостоена с първа награда в Националния литературен конкурс за разказ на историческа тема на името на Цончо Родев. Нейни стихотворения и разкази са публикувани във вестник „Литературен глас“, гр. Стара Загора, както и в литературния сайт Fakel.bg. През 2022 г. завършва майсторския клас по творческо писане на Здравка Евтимова, част от Празници на изкуствата Аполония 2022. През 2023 г. става стипендиант на Фондация „Елизабет Костова“ за Созополските семинари по творческо писане.

Данила Райчева умее да разказва истории. Прави го със забележителен психологически усет и човешка топлота. Умее да пренася читателя в сътворения от нея свят, защото ситуациите, създадени от нея и героите, с които ги населява, са част от нашия живот днес, в България. Силата ѝ е в автентичността и обичта, с която описва хората и им позволява да имат свой живот в творбите ѝ. Разказите на Данила Райчева остават в духовния строй на читателя, помагат му да преодолее пропасти и го учат да лети към светлината и доброто.
-- Здравка Евтимова

Данила Райчева, като артист на сцената, присъства във всеки свой разказ. Тя е дете повече на селото, отколкото на града. И затова съвсем дискретно ни хваща за ръка, разтваря старите селски порти, запява песни от близкото минало, мирисът на билки събужда заспалото ни въображение. Това не е декор. Това са образи от нашето съвремие, разкази на млада жена с различни имена, която търси смисъла и тайната на истинската любов. И нещо повече, „само тогава човек усеща как го стяга в гърдите чуждото и колко дълбоко са жилките на родното“.
-- Янислав Янков


Книгата можете да закупите онлайн тук: https://store.ergobooks.eu/…/edna-i-sashta-zhena-danila…/
Е-книгата можете да закупите онлайн тук: https://store.ergobooks.eu/…/edna-i-sashta-zhena-danila…/

Художник Лиляна Дворянова

 

Автор:
Издателство "Ерго"
Публикация:
11.10.2023 г. 14:44
Посетено:
308
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37811-premiera-na-kniga-s-razkazi-na-danila-raycheva-edna-i-sashta-zhena