Издания / премиери

Премиера на "Хорът и хоровият диригент" от Кръстин Настев

С това свое изследване авторът защитава докторска дисертация в НМА "Проф. Панчо Владигеров"

Премиера на "Хорът и хоровият диригент" от Кръстин Настев

◊ СЪБИТИЕТО

На 25 октомври от 17 ч., Сцена Ротонда, ще се състои премиера на книгата „Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор“, София, 2023, от диригента на Държавна опера Варна с международна кариера Кръстин Настев.

Книгата ще представи Виолета Тончева.

Два часа по-късно авторът ще дирижира на Основна сцена Оперна гала, с режисьор Сребрина Соколова, солисти Илина Михайлова, Жана Костова, Михаела Берова, Свилен Николов, Евгений Станимиров, госта от Португалия Лионел Пинейро, хора и оркестъра на Държавна опера Варна.

 

◊ КНИГАТА

Книгата „Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор“ от Кръстин Настев е първият самостоятелен труд на български език, посветен на хора в оперния жанр. С него младият диригент защитава докторска дисертация в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Тематичното научно изследване е структурирано в три глави. Първата глава проследява еволюцията на хора през вековете, тръгвайки от обредните игри и песни в чест на бог Дионисий в Древна Гърция, положили основите на трите вида древногръцка драма – трагедия, комедия и сатира (пародия на трагедията). Античният хор, първоначално само ансамбъл от пеещи и танцуващи групи, изпълняващи едногласна музика, по-късно придобива водеща роля в драматургичното изграждане на трагедията - коментира постъпките на героите и дори влиза в диалог с тях, под ръководството на корифей – далечния предшественик на съвременния оперен диригент.

Освен исторически данни за основополагащата древногръцка музикална култура, първа глава предлага и методи за анализиране на музикалната драматургия в оперно-хорови партитури от Монтеверди до Вагнер. Втора глава се фокусира върху анатомични и акустични проблеми на гласа с теоретични насоки за развитието на слуха, необходими за корекции на вокално-технически грешки в хоровия колектив. Трета глава, включваща подходи за прилагане на Международната фонетична азбука (МФА) в работата с оперни заглавия на италиански, немски и френски език, е структурирана като ръководство, което директно може да бъде използвано като справочна литература в индивидуалната хормайсторска подготовка и при изясняването на фонетични въпроси, възникващи по време на репетиция.

Следвайки ясно заявената концепция на „Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти пи работа с оперен хор“, Кръстин Настев последователно изгражда и обосновава своите тези, използвайки личния си опит, практиката на други диригенти и богата библиография от български и чуждестранни автори.

Достойнствата на това логично построено и аналитично изведено, едновременно теоретическо и практическо, изследване на хоровата практика определят значимостта и приносния му характер в съвременната българска музиковедска литература.

 

◊ АВТОРЪТ

Роден в Пловдив, Кръстин Настев завършва Музикалното училище в родния си град и дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София, след което специализира в музикалните академии на Барселона – Испания и Базел – Швейцария. Печели специалната награда от конкурса за хорови диригенти в Санкт Петербург, организиран от Европейската хорова федерация „Европа Кантат“. Дирижира оркестрите на Пловдивската и Софийската опера, Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор и други музикални формации у нас и в чужбина. Има записи със Симфоничния оркестър на БНР. Диригент е на хора на Пловдивската опера (2005-2008) и хора на Операта в Анталия – Турция (2008-2011), ръководи различни хорове в Германия, Испания и Швейцария. Дирижира Филхармоничния хор на Мадрид – Испания (2020-2022), дебютира в Teatro Bellini в Катания – Италия с балета „Жизел“ от Адолф Адам (2023). Кръстин Настев е организатор на ежегодната творческа лаборатория за хорови диригенти в Пловдив. От 2018 г. е диригент на Държавна опера Варна, на чиято сцена дирижира оперни спектакли и симфонични концерти. В Опера в Летния театър 2023 застава на диригентския пулт на Оперната гала със специалното участие на звездното сопрано Соня Йончева.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.10.2023 г. 20:01
Етикети:
Оперна галаВиолета Тончевапремиера на книгаКръстин Настев
„Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор“
музиковедска литература
научно изследване
Посетено:
917
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37772-premiera-na-horat-i-horoviyat-dirigent-ot-krastin-nastev