Издания / премиери

Как един човек изгради най-успешния град държава в света – „Сингапур и изграждането на съвременна Азия“ от Джийван Васагар

Книгата ще бъде представена на 5 октомври 2023 г. от 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото“

Как един човек изгради най-успешния град държава в света – „Сингапур и изграждането на съвременна Азия от Джийван Васагар

В България книгата от бившия кореспондент за Сингапур и Малайзия на „Файненшъл Таймс“ ще представят Свилен Спасов, Светла Костадинова, Левон Хампарцумян и Асен Григоров.

През 1965 г. по икономическо развитие Сингапур се равнява с Йордания. Днес всяка снимка от града държава с неговите огледални небостъргачи, плувни басейни на покривите и стилни коктейл барове прилича на научно-фантастичен пейзаж, плод на въображението на талантлив художник. Генезисът на Сингапур от британска колония до незаобиколим на геополитическата сцена играч е проследен обстойно от бившия кореспондент на „Файненшъл Таймс“ за Сингапур и Малайзия Джийван Васагар в „Сингапур и изграждането на съвременна Азия.

Изданието се появява като част от поредицата „Власт и отговорност“ и в превод на Деян Кючуков.

След Втората световна война Сингапур се оказва отделен от Малайзия и без никакви перспективи. Но пророческата визия на един човек – Ли Куан Ю, се оказва нужното един малък остров с разделено етнически и религиозно население, с крехка икономика и заобиколен от враждебни съседи, да поеме по предначертания път към първия наистина глобализиран град в цяла Азия.

Къде обаче се крие тайната на сингапурския успех?

В осветляващото пътешествия из миналото, настоящето и бъдещето едно от авторитетните имена в съвременната журналистика, сам прекарал години в Сингапур, разглежда различните страни на политическата и икономическата система на града – от образованието и здравеопазването до изкуствата, политиката и демографските предизвикателства.

Васагар проследява как за половин век изключителният фокус и визия на Ли Куан Ю изковават диверсифицирана икономика и ясна национална идентичност, основани на нулева търпимост към посредствеността и корупцията. Той обаче не спестява и тъмните кътчета зад бляскавите фасади на небостъргачите – непоклатимия авторитарен контрол, драконовите закони и крутите мерки срещу политическите съперници на управляващите.

И все пак – какви са предизвикателствата пред най-развития от „четирите азиатски тигъра“? И може ли Сингапур да приеме, че икономическата свобода върви ръка за ръка с политическата? Какво ще е бъдещето на т.нар. „добронамерен авторитарен капитализъм“ на Ли Куан Ю и ще остане ли „жаждата за успех“ движеща сила не само на космополитния град, но и на света?

На тези и други въпроси отговор ще опитат да намерят съставителят на поредицата „Власт и отговорност" Свилен Спасов, специалистът Левон Хампарцумян и изпълнителният директор на Института по пазарна икономика Светла Костадинова по време на премиерата на изданието.

Събитието ще се състои на 5 октомври 2023 г. от 18:30 ч. в Литературен клуб Перото“, а модератор на разговора ще бъде журналистът Асен Григоров.

Заповядайте, входът е свободен. 

https://www.facebook.com/events/

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
04.10.2023 г. 14:52
Етикети:
Асен ГригоровСвилен Спасовпоредица „Власт и отговорност“премиера на книгаизд. Сиела
Левон Хампарцумян
Светла Костадинова
Джийван Васагар
„Сингапур и изграждането на съвременна Азия“
Посетено:
451
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37759-kak-edin-chovek-izgradi-nay-uspeshniya-grad-darzhava-v-sveta-singapur-i-izgrazhdaneto-na-savremenna-aziya-ot-dzhiyvan-vasagar