Издания / премиери

Представяне на "Слава" от Калин Терзийски

5 октомври 2023, 19:00 часа, клуб "Алкохол", Столична библиотека

◊ ПОКАНА

Заповядайте на 5 октомври, четвъртък, от 19:00 часа в клуб "Алкохол" на представянето на най-новия роман от Калин Терзийски - "Слава".

Всеки роман има нужда от поле на познанията, нагласите и схващанията, които са общи и близки за пишещия и четящите! За папуасите от Нова Гвинея, вероятно, "Слава" няма да е интересен роман, защото те не са вървяли никога по "Раковска" в чудесно настроение, очаквайки да срещнат Самото Щастие във вид на красива жена, красив ангел или красив приятел. Всеки роман, както казваше един критик, има нужда от ключ, за да бъде влизането в него възможно - иначе може само да се хлъзнем по повърхността му, да го пообиколим и да си отидем. Ето - в тази вечер, на пети октомври, ще има поле, ще има и ключ. Ще има и размисли, ще има и тихи усмивки, а може би и шумно веселие - кой знае? Никой.

За романа "Слава"

Калин Терзийски ни разказва за своята участ на голям писател – понякога трудна за понасяне, но винаги премисляна, подлагана на анализ и в крайна сметка (и въпреки това) щастлива като фамозен купон с любимите величия от екрана (и живота). Необлагаемото и недосегаемо за мнозина благо слава е плод на много труд и на огромен талант и историята ще ви изпълни с желание да вършите чудеса. И славата е едно такова чудо; и вместо да я сочим с пръст като нескромна и алчна, нека я разгледаме именно като сладка победа. Над овчедушието и притворното. Над безволевото живеене и безхарактерното присъствие.

„Слава“ е начин Калин Терзийски да ни накара да наострим сетивата си, да облагородим вкуса си. Да оголим нервите и да чуем какво има да ни каже животът. Защото той е сладък, дълъг, славен.

~ Диана Маркова

 

 

Автор:
Лексикон
Публикация:
03.10.2023 г. 11:42
Посетено:
399
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37753-predstavyane-na-slava-ot-kalin-terziyski