Издания / премиери

Сергей Игнатов представя „Египетски приказки“

4 октомври, 18.00 часа, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Сергей Игнатов представя „Египетски приказки“

ПОКАНА

Сергей Игнатов представя „Египетски приказки“

Каним ви на едно вълшебно пътешествие из древния свят на египтяните!

Сергей Игнатов, основател на Египтологията в България, ще ни разкаже за завладяващите истории от Древен Египет, които е подбрал, превел от древноегипетски и адаптирал за малките ни читатели. Няколко от приказките са съчинени от него. В разкошното издание на „Египетски приказки“ срещаме богове и фараони, мъдреци и говорещи животни. От тях научаваме за сътворението на света, за тайнствените йероглифи, за славните приключения на божества и герои. 

На тази вълнуваща среща ще имаме възможност и да видим изложени част от невероятните илюстрации на талантливия художник Борис Стоилов, вдъхнали живот на прекрасните „Египетски приказки“.
 
Ще ви очакваме на 4 октомври (сряда) от 18.00 часа в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Централно фоайе (Каталожен хол), гр. София.

                                               

За „Египетски приказки“, Сергей Игнатов (съставител)

Тръгваме на невероятно пътешествие в приказния свят на древните египтяни. Ще бродим сред храмове и пирамиди, дворци и далечни земи. Ще срещнем богове и герои, мъдреци и говорещи животни.

Ще станем свидетели на велики битки, на смелост и доблест, но и на предателство и страдание. Ще поговорим с древния Сфинкс и ще се запознаем със змея на Острова на изобилието. Ще разберем, че боговете обичат смелите, а перото на истината винаги тежи на везните на справедливостта.

Да полетим с птицата ибис чак до река Нил и да се потопим в загадките и мъдростта на Древен Египет.

Илюстрации: Борис Стоилов

 

За Сергей Игнатов

Сергей Симеонов Игнатов е български историк-египтолог и политик. Основател на египтологията в България. От 19 ноември 2009 г. до 6 февруари 2013 г. е министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов. Проф. Игнатов е първият българин, избран за Ректор на европейски университет ‒ Европейски университет за хуманитарни науки (от 1 март 2018 г.).

Професор по египтология в Нов български университет, ръководител на Българския институт по египтология.

Член на „Friends of Europe“, член на Настоятелството на „South-East European Research Centre (SEERC), член на Настоятелството на Нов български университет.

 

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
04.10.2023 г. 12:01
Посетено:
825
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37733-sergey-ignatov-predstavya-egipetski-prikazki