Издания / премиери

Представяне на учебно издание „Аспекти на комбинаториката“ с автори Иван Ланджев и Ася Русева

3 октомври 2023 г., 16.30 ч., Нов български университет

Представяне на учебно издание  „Аспекти на комбинаториката“ с автори Иван Ланджев и Ася Русева

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Информатика“ представят учебно издание  „Аспекти на комбинаториката“ с автори Иван Ланджев и Ася Русева на 3. октомври 2023 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Събитието е с водещ доц. д- р Д. Атанасов и участници проф. д-р Иван Ланджев, доц. д-р Ася Русева.

Комбинаториката разглежда задачи за разполагане и преброяване на математически обекти и използва идеи от геометрията, алгебрата и анализа. Разнообразието на приложението на тази дисциплина е удивително – теория на кодирането, криптография, сложност на алгоритми, теория на вероятностите. С това тя е неотменима част от образованието на специалисти в области като математика, информатика, физика, биологически науки, химия, икономика.

Книгата се основава на курсове по комбинаторика в Нов български университет и Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски", както и на лекции, изнесени при подготовката на националните отбори за Международните олимпиади по математика. Тя е насочена към студенти по математика и информатика, но може да представлява интерес за всички, занимаващи се с проблеми от дискретната математика. Голяма част от материала е достъпен и за ученици от горния гимназиален курс.

***
Ще откриете книгата в Електронния каталог на изданията на НБУ.
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
28.09.2023 г. 15:22
Етикети:
Център за книгатаНБУ
комбинаторика
доц. д-р Ася Русева
проф. д-р Иван Ланджев
доц. д- р Д. Атанасов
Посетено:
469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37721-predstavyane-na-uchebno-izdanie-aspekti-na-kombinatorikata-s-avtori-ivan-landzhev-i-asya-ruseva