Издания / премиери

„Причастие“ е новата книга на Любчо Иванов със 150 избрани стихотворения

Книгата ще бъде представена на Есенните литературни дни в Стара Загора

„Причастие“ е новата книга на Любчо Иванов със 150 избрани стихотворения

Когато се свършат донкихотовците, ще се затвори и книгата на живота. В нея няма да има какво повече да се чете.
Иван Сергеевич Тургенев

На 13 октомври 2023 г. в Художествената галерия в Стара Загора от 18.00 ч. по повод 75-годишнината на журналиста, поета, писателя и общественика Любчо Иванов ще бъде представена новата му книга „Причастие“. Слово ще произнесе член кореспондент на БАН проф. д.н. Иван Гранитски, а стихове ще прочете актьорът Ивелин Керанов.

Любчо Иванов пише към читателите:

Желанието ми за прощаване с теб, уважаеми читателю, сега в моята 75-годишнина е доброволен и предвидлив опит да изпреваря изненадите на съдбата. Не знам дали ще успея, преди да се разделя завинаги с теб, да подредя своето Причастие в 150 мои избрани поетични заглавия! Но поне вежливо и щедро да съм се простил с този свят, със своите близки и приятели, преди да съм отлетял, освободен от всички земни страсти, към Небитието.

Обичам ви! Живях влюбен в успеха на моето семейство, мечтателно се взирах в бъдещето на своя народ и бях искрено тревожно загрижен за съдбата на човечеството! Падах и се изправях, срещах се и се разделях, вървях и спирах, побеждавах и губих, тъгувах и се радвах, плаках и се смях, обичах и мразих… Но винаги пишех стихове, градих със страст своя духовен дом.

А нали никой нищо не е взел със себе си, разделяйки се с този свят, затова завещавам мечтите си на вас, хора от бъдещето! Прощавам се с всички щастлив и широко усмихнат!

Посвещавам на тези, които най-много заслужават това – Надя, която не ме предаде и в най-трудните мигове на моя живот, на нашите родители, деца, прекрасните ни внуци и идващата с правнуците ни надежда за бъдещето на този свят.

Любчо Николов Иванов е роден на 11 октомври 1948 година в севлиевското село Градница. Израства по националните строежи на родината, строени от неговите родители: яз. „Ал. Стамболийски“, яз. „Батак“, подземната ВЕЦ „Пещера“, яз „Студен кладенец“, яз. „Кърджали“, яз. „Ивайловград“ и др. Средното си гимназиално образование получава в Стара Загора. През 1971 г. завършва ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново с гражданска специалност преводач по чужди езици, а през 1982 г. – българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“,защитавайки с отличие дипломната си работа „Първи отзиви за поезията на Некрасов в Русия“.

Работи в системите на отбранителното и вътрешното министерство. През 1974 г. се завръща в Стара Загора, където работи като завеждащ културно-масовата работа с филмите в Окръжно управление „Кинефикация“ и директор на професионалния ансамбъл за народни песни и танци „Загоре“. По-късно, 11 години живее със съпругата си Надя и децата си Вяра и Николай, и работи в тайгата на Коми АССР. Там той извървява пътя от работник до стопански ръководител и директор на дом на културата. Бил е кореспондент на в. „Дружба“ в Москва.

Завръща се в България през 1989 година. Работи като директор на Дом на работниците от транспорта, журналист и директор на Радио „Стара Загора“.

През 1989 година става кореспондент на в. „Труд“. От 1998 г. е отговорен редактор на „Тракия Труд“, а от 2008 до 2012 г. – на „Твоят ден“, регионално издание на вестниците „Дневен Труд“ и „24 часа“ за Стара Загора, Хасково и Кърджали. Работи като главен редактор на сп. „Зидарски преглед“ (2012 – 2014 г.) и на електронния вестник „Хрониката“ (2012 – 2020 г.), служебни издания на Гражданско сдружение „ОВЛБ“. От 2006 до 2014 г. в издателство „Захарий Стоянов“ издава поетичните си книги „Пречистване“, „Призори“, „Прошка“ (с компакт диск към нея „33 стихотворения с гласа на поета“, запис в Радио „Стара Загора“), „Прераждане“, „Прокълнати“, „Пресътворение“, „Притихване“ и „Барикадни песни“. В издателска къща „Труд“ излиза мемориастичната му книга интервю „Стефан Дамянов – живот в две епохи“, а литературно-историческата студия „Певецът на Руския север“ издава издателство „Захарий Стоянов“ и поетично художествена интерпретация по „Книга за Пътя и Постигането“ („Дао Дъ Дзин“) – издателство „Класика и Стил“.

В предговорите на книгите му, в изказванията си на техните премиери и в свои публикации, положително отношение към неговото творчество са изразявали Любомир Левчев, Антон Дончев, Евтим Евтимов, Иван Гранитски, Валери Стефанов, Константин Еленков, Андрей Андреев и др. А вицепрезидентът на републиката Ангел Марин през 2009 г., по време на тържество пред паметника на Христо Ботев в София, цитира в свое слово негови стихове от новоизлязлата му книга „Прераждане“. След това го кани и разговаря с него в Президенството на Република България за дневния ред на обществото и гражданската позиция на твореца.

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
03.10.2023 г. 14:32
Посетено:
996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37715-prichastie-e-novata-kniga-na-lyubcho-ivanov-sas-150-izbrani-stihotvoreniya