Издания / премиери

Среща с авторката Йоанна Елми и представяне на дебютния ѝ роман „Направени от вина“ във Варна

28 септември, 17 часа, Регионална библиотека „Пенчо Славейков"

Среща с авторката Йоанна Елми и представяне на романа „Направени от вина“ във Варна

На 28 септември 2023 г. Йоанна Елми ще бъде специален гост на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна. Младата писателка ще представи дебютния си роман „Направени от вина“ – книга, която от излизането си през 2021 г. досега носи на авторката си многобройни номинации за литературни награди. Варненските читатели ще имат възможност да чуят повече за романа на Йоанна Елми, историите от Прехода и премълчаните трудности, през които героите от книгата преминават.

Йоанна Елми е писателка и журналистка, едно от водещите имена на младата българска литература и публицистика. Пише за независимите медии „Тоест”, „ВИЖ”, „Дойче Веле” и други. Живее между България и САЩ. Завършила е английска филология и международни отношения в Париж, както и политически комуникации в Амстердам.

Първият ѝ роман „Направени от вина” е носител на наградата „Южна пролет” за дебют и е номиниран за наградите на Портал „Култура”, „Перото” и „Хеликон”. „Направени от вина” е книга за поколението на „родените свободни” след 90-те, за емиграцията на Запад, носталгията, домашното насилие и надеждата за по-добро бъдеще. Предстои да излезе на немски, нидерландски и др.

От 2023 г. Йоанна е част от портфолиото на известната литературна агенция RCW, позиционирана в Лондон и работеща с автори като нобеловите лауреати Казуо Ишигуро и Олга Токарчук.

През тази година авторката представи България в литературната програма на Международния панаир на книгата в Лайпциг, заедно с Георги Господинов. Това е първото участие на България от 1999 г. насам.

На 28 септември 2023 г. от 17:00 ч. любителите на съвременната българска
литература ще имат възможност да се срещната с писателката в творческата атмосфера на отдел „Изкуство“ на Варненската библиотека.

___

Снимка: Яна Лозева

Автор:
Анна-Мария Попова, РБ „Пенчо Славейков"
Публикация:
27.09.2023 г. 16:40
Посетено:
412
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37713-sreshta-s-avtorkata-yoanna-elmi-i-predstavyane-na-debyutniya-roman-napraveni-ot-vina-vav-varna