Издания / премиери

Представяне на книгата "1943 – дневник на един мобилизиран евреин" от Сабетай Майер

27 септември, 17:30 часа, Книжарница-галерия „НБУ в Центъра"

◊ ПОКАНА

Представяне на книгата „1943 – дневник на един мобилизиран евреин" от Сабетай Майер

На 27 септември от 17:30 часа в Книжарница-галерия „НБУ в Центъра" (ул. „Г.С. Раковски" 191 Б) ще бъде представена книгата „1943 – дневник на един мобилизиран евреин".

Изданието е автентичен дневник за събития, случили се в България през лятото на 1943 г. Той е писан на коляно от един мобилизиран евреин, каквито са всички български мъже от еврейски произход на възраст от 18 до 45 години. Авторът е Бети (Сабетай) Майер – тогава на 21 години.

Дневникът отразява живота на млад човек, пратен някъде да чука чакъл, без да знае какво му предстои, нито кога и дали ще може да види семейството си отново. По свой начин той намира опора като описва всекидневните си терзания – за любимото момиче, за отношенията в лагера, за мислите, които го вълнуват.

Книгата няма за цел да даде пълна картина на режима в Царство България или да постави оценка за отношението на държавата към евреите. Тя е просто едно автентично свидетелство. Като дневника на Ане Франк.

Водещ: доц. д-р Мира Майер

Дискутанти на представянето ще бъдат проф. д.н. Георги Фотев – Ръководител на Център за изследване на европейските ценности и сенатор към Настоятелството на НБУ и Димитър Димов – член на Управителния съвет на Институт за изследване на близкото минало

Очакваме Ви!

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.09.2023 г. 17:29
Етикети:
Димитър ДимовСабетай Майерпредставяне на книга
проф. д.н. Георги Фотев
доц. д-р Мира Майер
„1943 – дневник на един мобилизиран евреин"
Книжарница-галерия „НБУ в Центъра"
Посетено:
424
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37704-predstavyane-na-knigata-1943-dnevnik-na-edin-mobiliziran-evrein-ot-sabetay-mayer