Издания / премиери

Премиера на Драга Дюлгерова в Радио Варна

По стълбата от Седмото небе или В живота, както в театъра

Премиера на Драга Дюлгерова в Радио Варна
Драга Дюлгерова. Изглед към Царевец


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на диалогичната мистерия “По стълбата от Седмото небе или В живота, както в театъра” от Драга Дюлгелова

Премиерата на поетесата Драга Дюлгерова е и вернисаж за художничката Драга Дюлгерова, която предостави свои живописни творби за априлската изложба на Радио Варна.

Водеща на културното събитие Виолета Тончева


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Концертно студио на Радио Варна
05.04.2007 г., 18.00 ч.


◊ ЗА КНИГАТА

Последното произведение на Драга Дюлгерова е диалогична мистерия, в която актьор и диктор водят вечния разговор за смисъла на земния живот и стремежа към духовно извисяване. Алюзията с Шекспировото прозрение за живота като сцена, върху която всички ние сме актьори, е прозирна. И недостатъчна. Защото в литературен аспект творбата може да бъде интерпретирана като стилизация на изказа, подобно на творчеството на автори като Достоевски и Солженицин, при които словото е натоварено с много, нерядко противоположни смисли и казва винаги повече от видното на пръв поглед. Оттук и философският прочит на диалогичната мистерия като понятие, опитващо се от различни позиции да означи връзката между обективната реалност и нейното духовно измерение или материалното срещу нематериалното в извечния дуализъм между материята и духа.

Съществен тук е и теософският аспект на понятието в смисъла на християнството, което предлага път за духовно спасение на материалния човек.

А защо стълбата не води към, а слиза от Седмото небе, можем да разберем от  стихотворението “Седмото небе” в предишната поетична книга на Драга Дюлгерова “Спасена тишина” (Варна: Славена, 2006).

Душата непрекъснато се връща на Земята,
За да натрупа опит и още нещо да довърши.
Но земният живот е театрален изпит.
Участник си
във драма, комедия и фарс.
Душата помни другата реалност
На свят разумно подреден,
Населен с музика и светлина
........................
Душата помни Седмото небе.


Неслучайно и премиерата на това проникновено и многопластово произведение на Драга Дюлгерова съвпада с Великия четвъртък от Страстната седмица, когато на Тайната вечеря, Синът Божи завещава на апостолите новата си заповед за любов към всички, макар да знае, че Юда ще го предаде за няколко сребърника...


◊ ЗА АВТОРКАТА

Драга Дюлгерова
е родена в с. Крупник, Благоевградско. Завършва техникум за художествени занаяти и българска филология с втора специалност история, учи и във ВИТИЗ. Работи като художник-аранжор, радиопрограмен ръководител и като драматична и куклена актриса. Живее няколко години в Италия и САЩ. Има 5 самостоятелни изложби живопис. Автор е на 11 поетични книги, две от тях за деца. Нейни стихове са печатани в САЩ, Канада и Русия. Член е на СБП. Живее и твори във Варна.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.04.2007 г. 19:21
Посетено:
1238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3768-premiera-na-draga-dyulgerova-v-radio-varna