Издания / премиери

Потапяне в света на глухите и жестовия език с романа "Честно казано" от Сара Нович

Представяне на романа „Честно казано“ на 31 юли от 18:00 часа в Литературен кът към "Алея на книгата" – Варна

Потапяне в света на глухите и жестовия език с романа "Честно казано" от Сара Нович: 2
Сара Нович

◊ ПОКАНА

Опознайте света на глухите и жестовия език с романа „Честно казано“ от Сара Нович по време на Алея на книгата - Варна 2023!

Събитието е организирано от ", със специалното участие на представители на Районната организация на глухите – Варна.

Заповядайте на 31 юли (понеделник) от 18:00 часа в Литературен кът към Алея на книгата – Варна (Морска градина до слънчевия часовник), за да научите повече за жестовия език и общността на глухите в България и по света!

Събитието е вдъхновено от романа „Честно казано“ от Сара Нович и е част от културната програма на Алея на книгата – Варна. Специално участие в срещата ще вземат представители на Районната организация на глухите в града.

По време на срещата ще бъде осигурен превод от и на български жестов език.

„Честно казано“ от Сара Нович е роман, който следва година на разтърсващи, житейски, професионални, семейни и романтични промени в живота на една директорка и нейните ученици в американско училище за глухи. История за жестовия език и живота на глухите хора, за изолацията и несправедливостта, за първата любов и загубата и най-вече за постоянството, дързостта и радостта от живота.

Книгата е бестселър на New York Times, Книга за месец април на литературния клуб на Рийз Уидърспун и влиза в номинациите за Goodreads Choice Awards 2022. Освен въздействаща художествена история, в „Честно казано“ са включени и множество интересни факти за жестовия език и общността на глухите. Още с излизането си у нас романът успя да насочи фокуса на българските читатели към тези теми и се надяваме, че с настоящото събитие ще спомогнем българският жестов език да получи още по-голямо внимание. В тази мисия ще ни помогнат гостите от РО на глухите във Варна.

Очакваме ви на 31 юли от 18:00 часа в Литературен кът към Алея на книгата – Варна!

 

Повече за книгата и автора

Сара Нович е родена през 1987 г. Живяла е в Хърватия и САЩ. Завършила е висшето си образование (MFA) в Колумбийския университет в Ню Йорк със специалност художествена литература и превод. Освен писател и преводач, тя е художествен редактор на Blunderbuss Magazine и професор по творческо писане. Нович е носител на ALTA Travel Fellowship на Американската асоциация за литературен превод (2014) и на Alex Award (2016 за „Момиче на война“). Като глух романист и активист за правата на глухите, тя пише редица статии за предизвикателствата, пред които са изправени глухите автори.

„Дори не мога да опиша с думи всички чувства, които провокира тази книга! Отваряща очите и прочувствена история за човешките взаимоотношения и красотата и несгодите, вплетени в общността и културата на глухите. Това е едновременно образователен и наелектризиращ поглед към живота на едно семейство, докато те се борят да изградят връзки, дори когато външният свят заплашва да затвори вратата пред тях. Толкова много ми хареса тази история, не е за изпускане!“ ~ Рийз Уидърспун

„Впечатляващите истории предизвикват съпричастност и осъзнаване много по-ефективно от фактите, затова романи като „Честно казано“ са толкова важни.“ ~ The New York Times Book Review (Избор на редактора)

„Брилянтно!“ ~ Publishers Weekly

 

Автор:
Цветомила Димитрова, изд. Лемур
Публикация:
29.07.2023 г. 16:43
Етикети:
жестов езикроманпредставяне на книга
Сара Нович
„Честно казано“
Алея на книгата - Варна 2023
Издателство "Лемур"
Посетено:
259
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37401-potapyane-v-sveta-na-gluhite-i-zhestoviya-ezik-s-romana-chestno-kazano-ot-sara-novich