Издания / премиери

Представяне на книгите "Гласове от зеления свят" и "Норвежка гора"

4 юли 2023, 18:30 ч., Голяма зала - Гьоте-институт

Представяне на книгите "Гласове от зеления свят" и "Норвежка гора"
◊ ПОКАНА
 
Издателство "Жанет 45" и Гьоте-институт
Ви канят на представяне на

"Гласове от зеления свят" и "Норвежка гора"
 
С участието на Манол Пейков, Борислав Сандов, Любомира Колчева
на 
04.07.2023, вторник от 18:30 ч.

 Голяма зала, Гьоте-институт
ул. "Будапеща" 1, София
За книгите:
 
"Гласове от зеления свят"
https://shorturl.at/mtCW2
Те могат да бъдат високи като небостъргачи, шарени като дъгата или с тъй широки листа, че под тях слоновете да изглеждат като мравки. Едни се хвалят, че са се срещали с динозаврите, други – че са поставили началото на легенди, трети – че могат да изхранят човечеството... В тази книга трийсет изключителни растения ни разказват за себе си и разкриват специалните си умения и стратегии за оцеляване. А във всяко от тях, както ще се уверите сами, има по цял свят за опознаване. Тук са обикновеният смърч и йерихонската роза, полярната върба, червеното мангрово дърво, гинкото, маслината, баобабът, гигантската секвоя... Пъстра компания от забележителни създания, покрай които ще научим нещичко не само за тях, но и за себе си.
 
Любопитни факти за деца и възрастни, събрани от Стефано Бордильони с подкрепата на ботаниците от Падуанския университет (който през 2022 г. навършва осем века!) и красиво онагледени от Ирене Пенаци.
 
"Норвежка гора"
https://shorturl.at/aqH01
Тази книга е едновременно преглед на норвежките традиции в отоплението на дърва и подробен справочник за дърветата и дървесината. Авторът Ларш Мютинг събира в нея познанията на водещи норвежки учени и на опитни стопани от най-студените райони на страната.
Дървото е най-достъпният и масово разпространеният източник на зелена енергия, но и сечта, и паленето на огън могат да се вършат както правилно, така и погрешно. Книгата е изпълнена с факти за търговията с дърва за огрев, за различните начини на подреждане на дървата за съхнене, за доброто стопанисване на горите, със съвети как огънят ни да отделя минимално количество вредни емисии, с информация за историята на норвежките моторни триони и печки. Особено интересни са срещите с хората, запазили и до днес близката си връзка с дървото.
 
Полезна книга за всеки, който използва жив огън – независимо дали си купува дървата в чували, или като истински ентусиаст ги поваля собственоръчно. Благодарение на нея можем да сме сигурни, че сме похарчили парите си за най-добрите инструменти и че разпалваме печката си правилно, а това със сигурност ще направи удоволствието от огъня още по-голямо.
 
Видео ревю на книгите от Манол Пейков
https://www.facebook.com/manol.peykov/videos
 
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
04.07.2023 г. 14:20
Етикети:
представяне на книгаГьоте-институтИздателство "Жанет 45"
"Норвежка гора"
Ларш Мютинг
"Гласове от зеления свят"
Посетено:
507
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37260-predstavyane-na-knigite-glasove-ot-zeleniya-svyat-i-norvezhka-gora