Издания / премиери

В Клуб „Писмена“ в Националната библиотека – двуезичните списания „Фарче“ и „Небет тепе“

Разговор с редакторите Елизабета Георгиев и Азиз Шакир-Таш

В Клуб „Писмена“ в Националната библиотека – двуезичните списания „Фарче“ и „Небет тепе“

◊ ПОКАНА

На 4 юли от 18.00 ч. на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще гостуват две двуезични списания. Това са „Фарче“ от Сърбия и „Небет тебе“ от България. С техните редактори – Елизабета Георгиев и Азиз Шакир-Таш – ще потърсим общото между двете списания. Ще поговорим за спецификите да се представя литературата на малцинствените общности от двете държави. Ще поговорим с техните редактори върху трудностите да се издава списание като Фарче“ и „Небет тебе“, за оформлението, публиката и бъдещето им.

Освен редактори на гостуващите списания Елизабета Георгиев и Азиз Шакир-Таш са поети и преводачи от и на български език. Това предвещава интересна и полезна литературна среща, която ще се състои на терасата на Националната библиотека.

„Фарче“ е двумесечно списание за деца, което започва да излиза от 2020 г., издавано е от Дружество „Емблема“. Негови адресати са и възрастните, които пазят детското в себе си. Част от рубриките му са двуезични, друга част са само на български. На „Фарче“ чрез интервюта гостуват български и сръбски писатели на литература за деца. Сред българските писатели, гостували на списанието, са Петя Александрова, Маргарита Друмева, Юлия Спиридонова, Георги Константинов, Анета Дучева и др.

„Небет тепе“ е сезонно списание за литература, култура и изкуство, което започва да излиза от 2018 г. Издание е на Турско-българския литературен клуб в Пловдив. Главен редактор на списанието е Кадрие Джесур. До момента „Небет тепе“ е единственото двуезично списание за литература, култура и изкуство в България. Според другия редактор – Азиз Шакир-Таш – списанието е стража, която охранява тепето на литературата. В него са публикували Антон Баев, Аксиния Михайлова, Людмила Миндова, Оля Стоянова, Хюсеин Мевсим и др.

Заповядайте!

Автор:
Организаторите
Публикация:
29.06.2023 г. 15:14
Етикети:
Клуб „Писмена“Национална библиотекаАзиз Шакир-Таш
двуезични списания
Елизабета Георгиев
"Небет тепе"
"Фарче"
Посетено:
337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37233-v-klub-pismena-v-natsionalnata-biblioteka-dvuezichnite-spisaniya-farche-i-nebet-tepe