Издания / премиери

Премиера на книгата “Краят на съвременното изкуство?" от Боян Манчев

8 юни 2023 г., 19 ч., Галерия КО-ОП

◊ ПОКАНА

Метеор и Българската секция на Международната асоциация на критиците на изкуството (AICA) имат удоволствието да Ви поканят на

премиера на книгата на Боян Манчев   

“Краят на съвременното изкуство?(София: Метеор, 2023)

Премиерата ще се състои на 8 юни 2023 г., от 19 ч. в Галерия КО-ОП, бул. “Янко Сакъзов” 17. Заповядайте!

За книгата на Боян Манчев:

“Боян Манчев поема отговорната задача да формулира произхода и употребата на понятието „съвременно изкуство“, да зададе въпроса как това понятие се отнася към различните изражения на изкуството днес; това историческа категория ли е и достигнала ли е тя своя предел?

В първата част от книгата са разгледани няколко симптоматични промени в социалния живот на изкуството като изместването на вниманието от резултата в артистичната практика към репрезентацията до превръщането ѝ в стойност сама по себе си, възхода на институционалния дискурс, функцията на куратора и новите формати на представяне на изкуството в производството на художествена стойност.

Книгата засяга важни теми относно актуалното състояние на съвременното изкуство в новите условия на организация на труда и производство на стойност и е повод да преосмислим ролята на изкуството в новите социални реалности.” ~ Вера Млечевска, президент на AICA-България

 

За Боян Манчев: 

Боян Манчев, един от най-значимите съвременни български философи, посвещава значима част от изследванията си на изкуството и в частност на съвременното изкуство. Още първите му книги „Невъобразимото. Опити по философия на образа“ (2003) и „Тялото-метаморфоза“ (2007) разработват теоретични перспективи за изследване на авангардното и съвременното изкуство в контекста на трансформираните социални и икономически условия в съвременността. Този интерес се задълбочава чрез връзката и съвместната работа с художници, хореографи, музиканти, театрални и кинорежисьори, както и с теоретичната и критическа ангажираност със съвременните изкуства, довели до ред лекции, семинари, участия в проекти – както в ред алтернативни мрежи, така и в някои от водещите институции на съвременното изкуство, от Palais de Tokyo (Париж), MuMOK (Виена), Whitechappel Gallery (Лондон), nGbK (Берлин), ZKM (Карлсруе) до PS1 (Ню Йорк), CAFAM (Пекин) или Festival d’Avignon.

Преподавателската дейност на Манчев в академични програми, насочени към теорията и практиката на съвременните изкуства, на първо място в Берлинския университет за изкуства, Нов български университет, Университета Холинс и Софийския университет, осъществявана през последния четвърт век, допринася за формирането на поколения творци,  теоретици на изкуството и критици. През последните десетилетия Манчев публикува няколко книги и десетки студии и статии, свързани с проблематиката на съвременното изкуство, преведени на повече от двадесет езика.

Освен тях, Боян Манчев е автор на двадесет книги на български, френски, италиански и английски език, между които Свобода въпреки всичко. Свръхкритика и модална онтология (София, 2021), Laltération du monde (Paris, 2009; превод на японски: 2020), Новият Атанор. Елементи на философската фантастика (София, 2019), Облаци. Философия на свободното тяло (София, 2017; английско издание 2019), Логика на политическото (София, 2012), Miracolo (Milano, 2011), La métamorphose et linstant – Désorganisation de la vie (Paris, 2009). Въпросът за нова философска форма и нов израз на етически, естетически и политически опит е централен в преподавателската и изследователската му работа, осъществявана през последните двайсет години в София, Париж, Берлин, Виена, Франкфурт и Токио.

_____________________

Четвърта корица на книгата:

Настъпва ли краят на съвременното изкуство? Ако това, което определяме като „съвременно изкуство” е историческа категория, то тя има ограничена историческа валидност. Дали сме свидетели на изчерпването на тази валидност? Какъв е историческият хоризонт на съвременното изкуство – и съответно неговият предел?

Книгата „Краят на съвременното изкуство?” се опитва да се изправи пред тези крайни питания. Тя въвежда едновременно историческа перспектива (тоест би била полезна и като въведение в проблематиката на съвременното изкуство) и критична, оригинална аналитична визия; тя извежда на преден план процеси, които могат да бъдат разглеждани като симптоматични и за съвременната социална и политическа динамика. В тази перспектива е изложена и аргументирана тезата за радикална трансформация, ако не и за постепенно, но необратимо изчерпване на движещите сили и формите на естетическа практика, определяна като „съвременно изкуство” в последния половин век.

Критическият анализ е осъществен на основата на ред представителни примери от полето на съвременното изкуство, както и на влиятелни теории и нагласи в съвременната философия, политическата и икономическа теория и историята на изкуството. Така книгата е насочена както към специализираната аудитория на занимаващите се със съвременно изкуство, така и към по-широка читателска публика с интерес към съвременната култура.

*

Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

 

Автор:
Метеор
Публикация:
07.06.2023 г. 14:59
Етикети:
Метеорпремиера на книгаБоян Манчев
Международна асоциация на критиците на изкуството (AICA)
“Краят на съвременното изкуство?"
Посетено:
437
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37092-premiera-na-knigata-krayat-na-savremennoto-izkustvo-ot-boyan-manchev